Montecito szerverek szeptemberben

Széll Zoltán, 2006. július 21. 18:36
Az Intel megkezdte az Itanium kétmagos Montecito változatának szállítását. A nagy szervergyártóknál - Hewlett-Packard, Unisys, Silicon Graphics, Fujitsu, NEC - már elkészültek a Montecito alapú szerverek, amelyek szállítása előreláthatóan szeptember elején kezdődik.
A HP, amely kezdettől fogva részt vesz az Itanium projektben és az első modellek társfejlesztője volt (az Intellel közösen), a domináns Itanium szervergyártó. A Montecito Itanium 2 processzor bejelentése alkalmából Pat Gelsinger elmondta, hogy a vállalat több Itanium alapú rendszer értékesítését várja más gyártóktól is.

Az Intel reméli, hogy a HP gyorsítja az áttérést saját szerver lapkáiról - PA-RISC, Alpha - az Itanium processzorokra és a szélesedő piacon sokkal közvetlenebb nyomást gyakorol legnagyobb versenytársaira az IBM és a Sun processzor családjaira.

A HP és az Intel 1994-ben jelentette be, hogy közösen, új architektúrán alapuló, nagy teljesítményű mikroprocesszorokat fejlesztenek, de az Itanium program sokat késett. Már az első Itanium processzor - Merced - közel két évet késett, míg most a Montecito több mint félévet (2005. második félév). Ennek eredményeként a Dell és az IBM leállította az Itanium 2 alapú rendszerek gyártását és szállítását. "Én úgy vélem ez egy kritika" - mondta Gelsinger.

Mivel a Montecito hasonló csatlakozót használ, mint elődje a ’Madison 9M’ Itanium, egyszerűen az utóbbi helyére dugaszolható. Az új processzor további előnye, hogy több mint 20%-kal kevesebb energiát igényel - 130W helyett 104W - nem okoz problémát az "öreg" Itanium 2 lapkák helyettesítése az újjal. Sőt a felhasználók a Montecito lapkák alkalmazásával energiát takaríthatnak meg, ami csökkenti a szerverek üzemeltetési költségét.

A Montecito két teljes, nagy teljesítményű adatfeldolgozó magot tartalmaz, amelyek 2,5-szer nagyobb teljesítmény/W értéket kínálnak, mint a Madison 9M Itanium 2. A Unisys és a Fujitsu korábbi modelljeit aktualizálja a Montecito lapkákkal, míg a HP, az SGI és a NEC új masinákat tervezett az új processzorhoz. A Fujitsu azonban nem csak korábbi modelljeit - PRIMEQUEST 400 sorozat - aktualizálja, de a Montecito Itanium 2 processzor bejelentését követően bemutatta új masináit, - PRIMEQUEST 500 sorozat - amelyeket a kétmagos Intel lapkákhoz terveztek

A Montecito és a Madison lapkák kompatibilitása nagy előny, mert a HP és az SGI már hónapokkal ezelőtt elkészült a Montecito alapú rendszerekkel és azokat a Montecito híján Madison lapkákkal vezették be a piacra.

A bevezetésre váró Montecito alapú rendszerek:

  • A NEC két Express5800 modellt bocsát ki. Ezek a 32 processzoros (64 mag) 1320Xf és a 8 processzoros (16 mag) 1080Rf, amelyek Windows, vagy Linux operációs rendszerek felügyelete alatt futnak. A rendszerek jellemzője a belső kommunikációs technológia, amely a sok lapka gyorsító-tárainak működését szinkronizálja és azok között az adatokat sokkal gyorsabban, és sokkal hatékonyabban mozgatja.
  • A HP a Montecito processzorral teljes Integrity sorozatot bocsát ki, kezdve a "low-end" modellektől a hatalmas "high-end" Superdome termékekig. A HP nem tervez aktualizáló promóciókat.
  • A Unisys az ES7000 szervereket aktualizálja a Montecito alapú modellekkel, amelyek szállítása szeptember elején kezdődik. A Montecito alapú rendszerek ára hasonló lesz a Madison alapú szerverekéhez, de több mint kétszer nagyobb teljesítményt kínálnak lapkánként.
  • Az SGI, amely műszaki-technikai és nem üzleti számítógépek fejlesztésére specializálódott, a Montecito lapkákat az Altix 4700 és Altix 450 rendszerekben használja. Az egyik első vevő a Raytheon, két 384 processzoros Altix 4700 rendszert és egy 512 processzoros rendszert vásárolt.
  • A Fujitsu három Montecito alapú szervert jelentett be. A PRIMEQUEST 580 modell 32 processzort (64 magot), az 540 modell 16 processzort (32 magot), míg az 520 modell 8 processzort (16 magot) tartalmaz.
Kulcsszavak: szerver Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09