Google-kereső vakoknak

Genda Csongor Zoltán, 2006. július 24. 18:21
A Google a napokban elérhetővé tette legújabb, speciális keresőjének béta tetszváltozatát, amely a vakok és gyengénlátók internetezését hivatott megkönnyíteni.
A http://labs.google.com/accessible/ címen megtalálható szolgáltatás kifejezetten a látászavarokkal küszködők igényeinek megfelelően, meghatározott szempontok szerint rangsorolja a talált weblapokat. Így például a kereső figyelembe veszi az oldalak egyszerűségét, átláthatóságát és mindinkább azon site-okat helyezi előtérbe, amelyek designja visszafogottabb.

T. V. Raman, a Google egyik fejlesztője, aki maga is vak, elmondta, hogy minél telítettebb és bonyolultabb egy weblap, annál nehezebben boldogulnak azzal az olyan gyengénlátók, akik különböző nagyító szoftvereket vagy hagyományos lencséket használnak az azon való eligazodásra. Azonban ugyanez a helyzet a világtalan személyek esetében is, mert az azok által használt felolvasó program is nehézségekbe ütközik az efféle átláthatatlan, különleges effektekkel cicomázott oldalak szöveges részeinek a hanggá alakítása során.

Raman közölte, hogy a speciális Google-kereső figyelembe véve a fentebbi kritériumokat az egyszerűbb weblapokat előbbre helyezi, míg a konvertáló és nagyító szoftverek számára nehezen kezelhető, túlzsúfolt site-okat pedig a találati lista vége felé jeleníti meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50