Legkorábban 2007 nyarán léphet hatályba az új roaming-díj szabályozás

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 25. 11:17
Ha az EU 25 tagországa és az Európa Parlament megszavazza az Európai Bizottság által július 12-én közzétett, a mobiltelefon-hívásokra vonatkozó, a barangolási (roaming) díjakról szóló új irányelvet, az a külföldi mobilhasználat költségeit átlagosan 40-60 százalékkal csökkentheti - mondta Horváth Marcell, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) nemzetközi kapcsolatok igazgatója, hétfőn Budapesten.
Az igazgató az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottságának, Informatikai és távközlési albizottsága előtt elmondta: a tervezet szerint az unión belül a felhasználó hazájába, illetve egyik uniós országból a másikba irányuló mobilhívás felső tarifahatára nem haladhatja meg az 51 eurócentet percenként, illetve a helyi hívásé a 34 centet percenként, ha a felhasználó egy külföldi EU-országon belül használja a hazai mobilját.

A szolgáltató társaságok hat hónapos türelmi időt kapnának az átállásra, arra, hogy felső határt állapítsanak meg a külföldön kezdeményezett hívások roaming tarifáira.

Horváth Marcell szerint a tervezet lényege, hogy felső határt szabjanak arra a nagykereskedelmi árra, amelyet a szolgáltatók határoznak meg egymásnak a hívások kezeléséért. E maximált nagykereskedelmi árak bevezetése után léptetnék életbe hat-kilenc hónappal később a külföldön indított hívások kiskereskedelmi árára vonatkozó, szintén maximált díjat.

Utalt arra, hogy mivel a rendelet hatással lenne az eddig kereskedelmi alapon történő szolgáltatók közötti ármegállapodásokra, módosítani kell a jelenleg hatályos uniós keretirányelvet és így az elektronikus hírközlésről szóló törvényt is.

"A szabályozás legkorábban 2007 nyarán léphet hatályba, és várható, hogy annak végleges formája közel fog állni az EU-Bizottság javaslatához, esetleg a mobil lobby hatására kisebb változtatások elképzelhetők" - hangsúlyozta az NHH igazgatója.
Kulcsszavak: tarifa EU roaming NHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09