4 GB-os flash meghajtó Windows Vista alapú PC-khez

Széll Zoltán, 2006. július 26. 12:56
A Samsung szilárdtest lemez-meghajtót jelentett be, amely teljes mértékben kiküszöböli a merevlemezes meghajtókra jellemző késleltetéseket a PC-kben. A Samsung mérnökei a meghajtót úgy tervezték, hogy képes legyen kihasználni a Microsoft ’Ready Boost’ jellemző minden előnyét, amelyet a következő generációs Windows Vista operációs rendszerbe építettek be. A Vindows Vista megjelenésének időpontja ma még bizonytalan, talán 2007 eleje.
A PC működése a bekapcsolása után - a BIOS támogatásával – a merevlemezről beolvasott operációs rendszer aktivizálása után indul. A merevlemez „felpörgése” (a teljes fordulatszám elérése) és az operációs rendszer beolvasása jelentős késleltetést okoz. Ezt küszöböli ki a flash meghajtó a „Ready Boost” támogatásával. Az új technológia egyben növeli a PC-k teljesítményét és csökkenti energia-felvételét.

A Samsung a világ legnagyobb NAND flash gyártója és az első cég, amely hibrid merevlemezes meghajtót vezetett be. A hibrid meghajtó a hagyományos merevlemezes meghajtó és a flash memória kombinációja. A Samsung a mobil számítógépekhez 32 GB kapacitású szilárdtest lemezt (SSD) szállítását kezdte meg.

Most a vállalat 2,5 hüvelykes 4 GB-os SSD-t vezetett be, amely a hagyományos 2,5 hüvelykes merevlemezes meghajtókhoz hasonló helyet igényel. A ’teljesítménynövelő’ helye virtuálisan az alaplapon bárhol lehet és az ATA kapun keresztül csatlakoztatható a rendszerhez.

A Samsung képviselője elmondta, hogy a SD kompatíbilis a Microsoft ’Ready Boost’ (korábbi nevén ’Super Fetch’) technológiával. A PC a kezdeti működéshez szükséges információkat a félvezetős tárolókra jellemző sebességgel olvassa be, kiküszöbölve ezzel a merevlemezes meghajtók tehetetlenségéből adódó több másodperces késleltetéseket.

A 4 GB-os SSD ’tandem’ elrendezésben dolgozik a hibrid merevlemezes meghajtóval, és gyorsító-tárként működik. Az SSD-ben tárolt adatokat automatikusan tömöríti (2x) és így tároló-kapacitása 8 GB-ra nő.

A Samsung szóvivője – John Lucas - elmondta, hogy az SSD valamivel a Windows Vista előtt, vagy azzal egyidejűleg lesz kapható. Árát bevezetésekor hozzák nyilvánosságra.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05