A biztonságspecialisták feltörhetetlen zsarolóvírusokat jósolnak

Genda Csongor Zoltán, 2006. július 27. 21:02
Az úgynevezett "Ransomware", azaz a váltságdíjat követelő kártevők csak nemrég ütötték fel a fejüket a világhálón, ám a Kaspersky Labs szerint az azokat író személyek egyre bonyolultabb titkosításokat alkalmaznak, és az is elképzelhető, hogy hamarosan megjelennek majd a feltörhetetlen zsaroló vírusok is.
Alexander Gostev, az orosz antivírus cég egyik munkatársa elmondta, hogy 2006 második negyedévében szokatlanul nagy volt a csend a vírusfronton, és nem volt példa ebben az időszakban egyetlen globális méreteket öltő kártevőjárványra sem, azonban ez korántsem ad okot nyugalomra. A szakember szerint a szájberbűnödők igenis dolgoznak, és a jövőben a Microsoft Office-t valamint a böngészőket támadó trójaiak illetve a túszejtő vírusok elszaporodásával kell majd számolnunk.

Az efféle kártevők általában e-mailen keresztül terjednek, és megfertőzvén egy számítógépet, elzárják a felhasználót saját fájljaitól, és csak váltságdíj fejében hajlandóak azokat visszaszolgáltatni.

A Kaspersky Labs jelentéséből kiderül, hogy a hekkerek nagyon gyorsan átálltak az 56 bites RSA-titkosításról a 330 illetve 660 bitesre. Ugyan a szakemberek 24 óra alatt megfejtették a 330 bites kódot, és viszonylag rövid idő alatt sikerült feltörniük a 660 bites RSA-titkosítást is, amely elmondásuk alapján csakis a merő véletlennek (valószínűleg programozási hiba) köszönhető. Gostev szerint ha a jövőben hosszabb kódolású, kidolgozottabb zsaroló vírusok jelennének meg, akkor azokkal szemben tehetetlenek volnának a biztonságspecialisták.

A McAfee részéről Greg Day is elmondta, minden jel arra mutat, hogy a jövőben mindinkább az efféle kártevőkkel fognak majd operálni a gyors meggazdagodást remélő online bűnözők. A Sophos egyik munkatársa, Christoph Hardy is azt nyilatkozta a Ransomware kártevőkkel kapcsolatban, ő maga is úgy véli, hogy hamarosan beköszönthet a zsaroló vírusok kora.
Kulcsszavak: security hacker vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50