Energiatakarékos hack az Apple Mighty Mouse egeréhez

Kiss Ádám Zoltán, 2006. augusztus 2. 08:09
Egy amerikai felhasználó fölöslegesen magas energiafogyasztásúnak találta az Apple új vezeték nélküli egerét, és saját kezébe véve a dolgok irányítását, az üzemidő nagyjából kétszeresét biztosító egyszerű módosítást hajtott végre a mutatóeszközön.
Új trend a technológia világában, hogy legyen szó kisebb vagy nagyobb eszközökről, a rendszer megbontásának indoka ma már sokszor nem a teljesítmény növelése, hanem a létvédelem szellemében a fogyasztás csökkentése, ilyen okból törték fel nemrégiben az amerikai kiadású Toyota Prius vezérlését. Hasonló jelenségről van szó itt is.

Egy egyszerű felhasználó, Ram Sripracha azt észlelte, hogy a vezeték nélküli egér megvilágító másodlagos LED-je akkor is ég, ha az eszköz nyugalmi állapotban van. Az Apple speciális megoldása révén a két ceruzaelem fogadására képes egér egy elemmel is ugyanúgy működik, csak éppen könnyebb és természetesen rövidebb készenléti ideje. A felhasználónak szemet szúrt a LED viselkedése, és egy egyszerű multiméterrel kimutatta, hogy a készenléti állapotban az egér 0,0450 ampert fogyaszt, míg ha használjuk, és ilyenkor automatikusan kikapcsol a fényforrás, mindössze 0,0 285 ampert. Ram Sripracha egyszerű megoldása a LED kiiktatása, mely átlagos használat mellett akár kétszeres üzemidőt tesz lehetővé. Ennek oka, hogy a módosított eszköz nyugalmi állapotban mindössze 0,0017 ampert fogyaszt, ami 3,9 százaléka a gyári állapotnak. A módosítás természetesen nem veszélytelen az egérre nézve és a garancia azonnali elvesztésével jár.
Kulcsszavak: egér Apple

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05