Szabványalkotás az informatikai rendszerek XML formátumú leírásához

forrás Prim Online, 2006. augusztus 8. 16:56

A BEA Systems, a BMC Software, a Cisco, a Dell, az EMC, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft és a Sun Microsystems bejelentették, hogy kiadják egy olyan új specifikáció tervezetét, amely egységes módot határoz meg a számítógépes hálózatok, alkalmazások, szerverek és más informatikai erőforrások XML nyelven történő leírásához és modellezéséhez. A kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a vállalatok számára az említett erőforrásokra épülő szolgáltatásaik kezelését.
A közös munkával létrehozott Service Modeling Language (SML) elnevezésű, iparági szintű nyílt specifikáció az informatikai erőforrásokra és szolgáltatásokra vonatkozó információk kifejezésének közös nyelvét definiálja. A specifikáció lehetővé teszi, hogy az informatikai erőforrás-modellek hierarchiája újrafelhasználható építőelemekből álljon össze, így nem követel meg egyedi leírást minden egyes szolgáltatásról. Az ügyfelek számára mindez alacsonyabb költséget és kevésbé összetett rendszereket jelent. A specifikáció-tervezetet az együttműködésben résztvevő cégek az év hátralévő részében tervezik benyújtani valamelyik iparági szabványügyi szervezethez.

Az SML válasz arra az egyre növekvő iparági igényre, amely abból a körülményből ered, hogy egyazon informatikai erőforrás leírására ma számos eltérő módszer létezik. Ezek párhuzamos alkalmazása nemcsak alacsony hatékonysághoz, hanem két további problémához is vezet: egyrészt, az eltérő formátumok miatt az eszközök és a menedzselő alkalmazások más-más nyelven beszélnek. Ezért az információt gyakran le kell a különféle alkalmazások számára fordítani, ami sokszor egyes műszaki részletek elvesztését, félreértelmezését okozhatja. Másrészt a különböző formátumok alkalmazása megkövetelheti az informatikai tervezőktől, hogy leírásokat készítsenek az erőforrásra vonatkozó információk közléséhez. Ezeket a leírásokat aztán át kell fordítani olyan formátumra, amely érthető az eszközök és a menedzselő alkalmazások számára. Ez manuális folyamat, amely magas hibalehetőséget hordoz.

Az SML két olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amely alkalmassá teszi az informatikai erőforrások, szolgáltatások modellezésére: támogatja a szolgáltatások közötti függőségek ábrázolását, és az XML-alapú üzenetküldő architektúrákhoz igazítható. Az SML segítségével a fejlesztők elkészíthetik saját alkalmazásaik modelleit is, amelyeket azok életciklusának bármely szakaszában fel lehet használni – például telepítéskor, vagy a problémák, változások és verziók menedzselésekor. Ezek az információk a taktikai folyamatokban – a szolgáltatási szintek, a rendelkezésre állás és a kapacitás menedzselésében – is hasznosak. Az SML specifikáció egyszerűséget, integrációt és kompatibilitást biztosít az informatikai környezet valamennyi eleme számára a teljes életcikluson át.

A közös modellező nyelv létrejötte fontos lépés a heterogén környezetekben történő informatika-menedzsment egyszerűsítése felé, hiszen különböző eszközökön és alkalmazásokon is lehetővé teszi az információ megosztását. Kritikus fontosságú, hogy az új specifikáció révén újrafelhasználható építőelemekből készíthető el az informatikai környezet teljes képe, nincs szükség egyedi szolgáltatás-leírásokra. Mindez csökkenti a vállalatok informatikai területeitől elvárt szolgáltatási szintek és rugalmasság költségeit, komplexitását, ugyanakkor növeli a cégek informatikai aktivitását, és azon képességét, hogy időben alkalmassá tegyék informatikai erőforrásaikat a változó igények kielégítésére.

Az alapvető erőforrások és szolgáltatások definícióját tartalmazó, közösen elfogadott szabványra épülő modell-könyvtárral minden szállító képes lesz megállapítani egy adott informatikai szolgáltatás összetevőinek általános jellegét és a köztük lévő kapcsolatokat, méghozzá anélkül, hogy előzetes ismeretei lennének a szolgáltatást alkotó objektumokról.
Kulcsszavak: programozás szabvány

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05