Ismét kimagasló évet zárt a Sun Magyarországon

forrás Prim Online, 2006. augusztus 9. 17:53
Kiemelkedően jó eredménnyel zárta a 2006-os pénzügyi évét a Sun magyarországi leányvállalata: az előző évhez képest 15 százalékos bevételnövekedést ért el a hazai IT piacon. A vállalat bevételének 40 százaléka a korábban célterületként megjelölt infrastruktúra szolgáltatásokból származik. A vállalat teljes árbevételén belül a távközlési piacról származó bevételek aránya a legjelentősebb, emellett meghatározó a kormányzati, valamint a pénzügyi szektor megrendeléseiből származó árbevétel, melyek mindegyike növekedést mutatott a tavalyi év eredményeihez képest.
Erősen fejlődő kormányzati szektor, stabil pénzügyi szegmens

A Sun  a tavalyi év látványos sikereit a kormányzati piacon érte el. Az ágazat résztvevői által megrendelt újabb infokommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően az elmúlt évben az államigazgatási üzletágból származó bevételek 25 százalékát adták a vállalat teljes bevételének, és ezzel 10 százalékkal haladták meg a 2005-ös pénzügyi évi teljesítményt. Az elmúlt év kormányzati sikereinek köszönhetően a Sun a hazai elektronikus kormányzati infrastruktúra kialakításának alapkövévé vált, s nélkülözhetetlen partner volt az elmúlt év e-kormányzati projektek tervezése és megvalósítása során. A vállalat a kis- és közepes teljesítményű kiszolgálók, a nagy megbízhatóságú tárolók, valamint a SOA megoldás biztosítása révén tanúbizonyságot tett a hazai e-kormányzati infrastruktúra kialakítása és kiszélesítése mellett. Az elmúlt pénzügyi évben  meghatározó eleme volt a Sun kormányzati eladási sikereinek az  APEH elektronikus adóbevallási és járulékfizetési rendszere fizikai részének kiépítésében való szerepvállalás. Ennek keretében az implemetációs munkán túl, a cég többek között kis- és közepes teljesítményű kiszolgálókat, nagy megbízhatóságú tárolókat, szoftvereket, valamint támogatási szolgáltatást biztosított. A GKM-ben meglévő minisztériumi infrastruktúra korszerűsítésében történő Sun-os jelenlét járult még hozzá jelentős mértékben az ágazat Sun-on belüli kiemelkedő éves teljesítményéhez, mely korszerűsítésnek köszönhetően egységes, áttekinthető rendszerré vált a már meglévő infrastruktúra az adatbázis-kiszolgálók és a tárolóeszközök területén.

A Sun tavalyi évének eredményét továbbra is fémjelzik a távközlési piacon elért sikerek. A vállalat árbevételének legnagyobb hányada, 35 százaléka származott ebből a szektorból, amely enyhe csökkenést mutat a tavalyi év eredményéhez képest. A Sun távközlési ágazatban elért sikereit jelentős mértékben határozta meg a mobil- és vezetékes távközlési cégeknél jelentkező platformcsere-igény, melynek köszönhetően a vállalat jelentős szerver- és háttértároló-migrációs projektekben vehetett részt. További lendületet adott az ágazatban tapasztalható ICT-rendszerek megbízhatóságának növelése iránti igény, melynek köszönhetően új, katasztrófatűrő rendszerek telepítésére nyílt lehetőség. A Sun kiemelt célja, hogy a jövőben is innovatív infrastruktúra szállításával járuljon hozzá a távközlési szektor új szolgáltatásainak sikeres piaci bevezetéséhez.

A távközlés és a kormányzati szektor mellett a pénzügyi szektor hozott jelentős megrendeléseket a cég számára, az innen származó bevételek aránya 23 százalék az összbevételeken belül, amely a szektor korábbi évi teljesítményéhez viszonyítva a piaci átlagnak megfelelő növekedést eredményezett. Az elmúlt pénzügyi évben a pénzügyi területen a cég egyik legjelentősebb eseménye volt a Budapest Banknál megvalósuló katasztrófatűrő architektúra megvalósítása, melynek során a Sun a bank számára SE 9990 háttértárolókat szállított. Szintén a Budapest Banknál érte el a cég az egyik meghatározó szolgáltatási sikerét is, melynek keretében a vállalat rendszertámogatási megállapodást írt alá a pénzintézettel. Mind hardvereladási, mind szolgáltatási szempontból meghatározónak mondhatóak az OTP Bank Rt. részére nyújtott megoldások. A cég 2005 júliusában alakított ki az OTP Banknál konszolidált tárolómegoldást, amelynek segítségével a pénzintézet több üzleti rendszerét képes kiszolgálni. Ezt követően a cég megállapodást írt alá az OTP Bank Rt.-vel  a bank központi mentési rendszereinek  támogatásáról is. A megállapodásban szereplő mentési rendszer gerincét StorageTek és Veritas termékek képezik.

Az előző évben már sikeresen megvalósuló új ügyfelek megszerzését célzó stratégia is igen eredményesnek bizonyult: az egyéb, iparágakba nem sorolt nagyvállalati ügyfeleknek történő értékesítés a Sun hazai leányvállalatának mintegy 17 százalékát adja, amely közel azonos a tavalyi évben elért eredménnyel. Az E.ON-IS Hungary Kft. adatközpontjának bővítése keretében egy második adatközpont létrehozásában és a két adatközpont közötti erőforrás-megosztás kialakításában, katasztrófa-elhárítási és adat-visszaállítási terv készítésében, valamint az implementálási munkában vett részt a Sun. A vállalat a 2006-os pénzügyi évének egyik stratégiai sarokköveként fektette le a szolgáltatások súlyának növelését a vállalat megoldás-portfólióján belül. Ennek jegyében, a cég szempontjából meghatározónak mondható a Lufthansa Systems Hungária Kft.-nél megvalósuló selective sourcing megoldás.

„A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a szolgáltatások terén, de a vállalati szoftverek terén is jelentős növekedést könyvelhetett el az elmúlt pénzügyi évben, megerősítve jelenlétét ezeken a piacokon.” – említi Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. „Az idén bevezetett StarOffice 8 irodai szoftvercsomag hazai becsült  installációs bázisa június közepén elérte a 28 ezres felhasználói számot és a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékén az okatatási kabinet összes gépén StarOffice 8 szoftvercsomagot használnak majd, ősztől pedig Linux és Windows platformokon is oktatják az irodai szoftvercsomag használatát az iskola diákjainak. Az elmúlt pénzügyi évben bevezetett új Sun-os megoldások, ezek közé tartoznak például az új AMD Opteron processzoros gépek, az UltraSPARC IV+ alapú, valamint a forradalmian új T1 processzoros gépek, továbbá az új generációs Sun Ray termékek, pedig biztos alapot teremtenek ahhoz, hogy a Sun az elkövetkező pénzügyi évben tovább erősítse a hazai infrastruktúra piacon ezidáig megszerzett stabil pozícióit.” – tette hozzá a cég marketing igazgatója. 

Tervek a következő pénzügyi évre

A magyarországi Sun célja az elkövetkező időszakban, hogy a partnerekre épülő üzleti modelljére építve a 2007-es pénzügyi évben tovább növelje eredményét és erősítse piaci pozícióit.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt pénzügyi évben sok új ügyfelet üdvözölhettünk a Sun Felhasználók Közösségében és sikerült velük is megosztanunk a Sun nyújtotta innovatív informatikai megoldásokat. Az elmúlt évben nagy várakozással tekintettünk az új Sun-os gépcsalád, az x86-os szerverek hazai piaci bevezetése elé, s most, az év zárásakor bátran állíthatjuk, hogy a gépcsalád jól vizsgázott, az értékesítési számokkal elégedettek vagyunk, továbbá azzal is, hogy a SPARC-alapú gépeladásaink sem csökkentek az új gépek bevezetését követően, sőt növekedést mutattak az elmúlt egy évben. – nyilatkozta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója. „Bízunk abban, hogy az elkövetkező pénzügyi év során a Sun hazai leányvállalata több meghatározó nemzetközi projektben vehet majd részt, hiszen a magyarországi Sun iroda jogosítványt kapott a nemzetközi projektek itthonról történő kezeléséhez. Olyan nagyvállalatok, mint például a General Electric-, a Mol-, az OTP-infrastruktúra és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatási igények kiszolgálását a következő pénzügyi évben már Budapestről intézzük, természetesen a partnervállalataiunk bevonásával. A Sun-ra, a megalapítása óta jellemző innováció, továbbra is vezérfonal lesz az újszerű szolgáltatási modellek kidolgozása során, ennek volt az elmúlt évben egyik jó példája a Mester Kurzus megvalósítása, amely a hazai szakemberképzést és az ügyfelek mind nagyobb megelégedését volt hivatott egyidejűleg szolgálni.” – tette hozzá a cég ügyvezetője.
Kulcsszavak: +céginfo Sun-hu

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

10 meglepő NASA találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 19:08

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09