A Sony piacra dobta az 50 GB-os, kétrétegű írható Blu-ray lemezt

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 16. 20:15
A japán elektronikai óriáscég az eredetileg tervezettnél valamivel később piacra dobta kétrétegű, 50 GB összkapacitású írható Blu-ray optikai lemezét.
A Sony eredetileg júniusban szerette volna forgalomba hozni a terméket, ám a kéklézeres premierek sorozatos csúszása miatt erre csak most került sor. A dupla BD-R egyszer írható lemez ráadásul 48 dollárba kerül Amerikában – az öreg kontinensen pedig valószínűleg szokás szerint ennél is drágább lesz – ami nem a legjobb ár/tárhely arány a piacon. A jelen helyzetben ugyanis két egyrétegű, 25 GB-os BD-R lemez, vagy akár 11 hagyományos DVD-R termék kevesebbe kerül. Másfelől persze praktikus dolog, hogy egy lemezen ekkora mennyiségű adat fér el, kérdés azonban, hogy a kéklézeres DVD-háború miatt némileg tanácstalan fogyasztók mennyire kapkodják majd el a boltokból az amúgy sem túl olcsó terméket.

Az írható BD-R lemezeket az asztali Blu-ray HD-felvevők elterjedéséig egyelőre gyakorlatilag kizárólag az ilyen optikai meghajtóval felszerelt számítógépekben lehet használni. Ez a piac sem tűnik azonban bombabiztosnak a Sony és a Blu-ray tábor számára, miközben ugyanis a PC-gyártók kivárnak, és mindkét formátumú optikai meghajtóval hoznak forgalomba számítógépeket, a Microsoft egyértelműen a HD DVD platformot támogatja.
Kulcsszavak: Blu-ray Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50