Biztonsági öveket ki-, mobilokat bekapcsolni!

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 29. 09:03
A mobiltelefon lassan eléri az utazómagasságot, egy új technológiának köszönhetően ugyanis már az utasszállító gépek fedélzetén is használni lehet a kommunikációs eszközt.
Az Air France francia légitársaság jövő év elejétől az Airbus 318-as típusú repülőgépein megengedi utasainak a mobiltelefon használatát, így a kijelzőkön 2007-től csak felszállás és leszállás előtt (3000 méteres magasságig) jelenhet meg a "mobilokat kikapcsolni" figyelmeztetés. A gépek új elektronikus védelmi rendszerének köszönhetően a hívások, vagy az elküldött szöveges (SMS) és internetes (e-mail) üzenetek nem jelentenek veszélyt a repülőgép navigációs rendszerére. Az új technológia lényege, hogy a repülőgépen belül egy minihálózatot hoz létre, az összes hívás, vagy üzenet a gép meghatározott pontjára fut be, és műholdon keresztül innen továbbítják azokat az utasok szolgáltatóihoz.

A többszázezer dolláros befektetést a portugál TAP és a brit bmi légitársaság is tervezi a jövő év folyamán. A beszélgetésekért a légitársaságok percenként átlagosan két dollár (433 forint) közvetítői díjban részesülnek, a legnagyobb érdekük azonban az utasokhoz "visszatérítéséhez" fűződik, akiknek sokat számít, hogy munkaügyi, vagy magánjellegű hívásaikat, üzeneteiket is lebonyolíthatják a gép fedélzetéről.

"A mobil engedélyezése nem szolgálja a terroristák céljait, az új rendszer segítségével ugyanis ellenőrizni és rögzíteni lehet a hívásokat" - mondta Etienne Wéry ügyvéd, az új technológiák alkalmazásának jogi specialistája.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05