A Google hivatalosan beindította könyvletöltő szolgáltatását

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 31. 19:23
A Google hivatalosan beindította „Google Book Search” elnevezésű könyvletöltő szolgáltatását, ahonnan egyes szabad hozzáférésű írásművek PDF formátumban ingyenesen letölthetők, illetve kinyomtathatók.
A teljes szövegek úgy érhetők el, ha az egyelőre hivatalosan csak béta tesztverzióként üzemelő oldalon (http://books.google.com/) alul a „Full view books” opciót választjuk, majd így indítjuk el a keresést. Az ily módon hozzáférhető művek elsősorban klasszikusok, illetve olyan művek, amelyek elég régen íródtak ahhoz, hogy ne a szerző vagy a kiadó tulajdonában legyenek, azaz nem tartoznak szerzői jogi védelem alá. Az adatbázisban szereplő munkák túlnyomó többsége angol nyelvű, ám ezek mellett gyakorlatilag minden nyelven megtalálhatók benne különféle könyvek PDF verziói. A bővített keresésnél („Advanced Book Search”) például, a megfelelő mezőbe a „magyar” szót beírva, az első 20-30 találat között ott vannak Csokonai Vitéz Mihály, vagy Kisfaludy Sándor összes művei.

A Google-t korábban számos kritika érte a projekt miatt, mivel kritikusai szerint a cég metódusa nem a kiadók által jóváhagyott munkákat veszi föl katalógusába, hanem megfordítva, az általuk letiltott tartalmakat veszi csak le a listáról. A Google mindenesetre minden PDF könyv első oldalán felhívja a felhasználók figyelmét a jogszerű használatra, ezen belül pedig hazájuk szerzői jogi törvényeinek betartására. Megan Lamb Google-szóvivő szerint a szolgáltatás nem engedi, hogy a felhasználók az adott országban szerzői jog által védett tartalmakat töltsenek le, akkor sem, ha a könyvek máshol szabad hozzáférésűek. Lamb emellett kihangsúlyozta, hogy csak azoknak a könyveknek tölthető le a teljes PDF verziója, amelyek amúgy is szabad felhasználásúak, vagyis nem terjed ki rájuk a szerzői jogi törvények hatálya. A többi mű esetében a felhasználók csupán korlátozott betekintést nyerhetnek a könyvekbe, például tartalmi kivonat, vagy kritika formájában. Az első oldalon a letöltött tartalmak üzleti célú felhasználásának tilalmára is figyelmeztet a Google, az ellenőrzést pedig a minden egyes lap sarkán elhelyezett „Digitized by Google” vízjel segíti elő.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50