Siemens: újszerű repülőtéri check-in

Kovács Attila, 2006. szeptember 1. 18:48
Mobiltelefonról bejelentkezik („becsekkel”) és ülőhelyet foglal, beszálláskor ujjlenyomatával azonosítja magát, ezáltal a jövőben gyorsabban és biztonságosabban jut a légi utas a repülőgép fedélzetére a Siemens IT-szolgáltató ágazata, a Siemens Business Services (SBS) által kidolgozott megoldás révén. Ez feleslegessé teszi a hagyományos, mágnescsíkos beszállókártyát. A megoldást a szeptember 6-8. között Pekingben tartandó Interairport China rendezvényen mutatja be az SBS.
Egyre több országban kötelező, hogy a légi utas a beszálló kapunál igazolja személyazonosságát. Az SBS megoldása a mobiltelefonos bejelentkezés és az ujjlenyomatos azonosítás kombinációjával lehetőséget kínál a légitársaságok számára, hogy a biztonság és a kényelem iránti növekvő igényeket egyaránt kielégíthessék.  A megoldással, melyben központi szerepet játszik az utas ujja,  az üzleti illetve a gyakori utazók értékes időt takaríthatnak meg a bejelentkezéskor és a beszálláskor. Csak egyszer kell ugyanis valamely légtársaság irodájában vagy a repülőtéren ujjlenyomatot vetetnie, és az így keletkező biometrikus adatok egy adatbázisba kerülnek. A bejelentkezéshez csak egy fürgén billentyűző hüvelykujjra és az internetes alkalmazásba való bejelentkezésre van szüksége, és máris letöltheti mobiltelefonjára a megfelelő programot.

Miután a készülékéről (lehet PDA is) csatlakozott a légitársaság helyfoglalási rendszeréhez, az utas megadja a járatszámot és a kívánt ülőhelyet. Ezután másodperceken belül megjelenik kijelzőjén egy vonalkód, mint elektronikus beszállókártya, melyben kódolva ujjlenyomat-információja is benne van. Beszálláskor egy szkenner elé kell tartania készüléke kijelzőjét, ujját pedig egy olvasó készülékre helyeznie, hogy egyértelműen azonosítsa magát. (Olyan repülőtereken, ahol még nincs a kijelző tartalmát olvasó szkenner, ujjlenyomatának vonalkódját hagyományos beszálló kártyára nyomtatják). A hagyományos, hosszadalmas útlevél-ellenőrzés így elmarad.

A megoldás kifejlesztéséhez felhasználták a Siemens Austria PSE nevű leányvállalatának ID-Center-Platform-ját. A mobiltelefonos „becsekkelés” és az ujjlenyomatos azonosítás egymástól függetlenül is használható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05