Magyarországon magas az illegális szoftverhasználat

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 8. 08:15
Magyarországon az illegális szoftverhasználat mértéke 42 százalék, ami az európai átlagnál 7 százalékponttal magasabb - mondta Georg Herrnleben, a Business Software Alliance (BSA) szoftvergyártókat tömörítő szervezet Közép-Kelet-európai igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Az igazgató hangsúlyozta: a régióban a BSA-nak Magyarország az egyik kulcsfontosságú állama, ezért is céljuk a szoftverkalózkodás mértékének csökkentése. Ismertetése szerint az illegalitási arány Ausztriában a legjobb, 26 százalékos, míg a szintén kulcsfontosságúnak tartott Oroszországban eléri a 80 százalékot. Az átlag Kelet-Közép-Európában 69 százalékos, 2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy éve.

Georg Herrnleben elmondta: a jövőben az iparágnak egymillió euró veszteséget okozó tevékenység visszaszorítása érdekében a hatóságokkal is együtt kívánnak működni, a leginkább érintett kis- és középvállalkozásoknak pedig segítséget nyújtanak. A BSA, amely Magyarországon évente több százezer eurót költ az illegális szoftverhasználat elleni harcra, azt reméli, hogy itt évente 2 százalékponttal csökken az arány.

A cél elérését azonban nehezítheti a magyar gazdaság helyzete: a tapasztalatok szerint a cégek a növekedő anyagi terhek miatt először informatikai kiadásaikat igyekeznek lefaragni. Az igazgató példaként megemlítette: a szintén gazdasági gondokkal küzdő Németországban kevesebb mint tíz év alatt 48 százalékról 27 százalékra tudták csökkenteni az illegalitási arányt. A BSA oktatással is segíteni kívánja a szoftverkalózkodás csökkenését: jövőre iskolákban szerveznek ismeretterjesztő órákat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50