Az olasz kormány elégedetlen a Telecom Italiával

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 14. 09:11
Az olasz kormányfő, Ronano Prodi "meglepetésének" adott hangot a Telecom Italia hét elején bejelentett stratégiaváltásával kapcsolatban, és kijelentette: a kormánynak joga van tudni, mit és miért cselekszik egy vállalat, amely "fontos az ország számára".
- Az olasz kapitalizmus riasztó fordulatot vesz az utóbbi időben. A vállalatvezetőket csak a pénzügyi helyzet érdekli, és szem elől tévesztik az iparáguk kilátását, fejlesztését, a termelést, a dolgozókat - mondta a maga részéről az olasz infrastruktúraügyi miniszter, Antonio Di Pietro.

Az illetékes szakszervezetek ugyancsak tiltakoznak, sztrájkkal fenyegetnek, és vezetőik szerdán tárgyalnak a Telecom Italia vezetőivel. - Fölmerült a kockázat, hogy a (Telecom Italia) külföldi kézre kerül - mondta a CISL szakszervezeti szövetség főtitkára, Raffaele Bonani.

A Telecom Italiát 1997-ben privatizálták, de a kormány megtartotta a vétójogot biztosító aranyrészvényt.

"Félő, hogy a régi iskolához tartozó olasz üzletemberek megismételhetik legmerészebb húzásukat: államosítják az adósságot, miközben privatizálják a profitot", figyelmeztetett szerdán a La Repubblica című lap vezércikkben.

Az ötödik számú európai távközlési társaság, a Telecom Italia a hét elején gyökeres stratégiaváltást jelentett be: kettéoszlik, vezetékes és mobilüzletágát két külön cégbe szervezik a csoport keretében, és a cég elnöke csábító kijelentést tett arról, hogy a mobilüzletágat ugyan nem akarják eladni, de azért bármilyen jó ajánlatot szívesen megvizsgálnak. A cég elsősorban médiaszolgáltató óhajt lenni a jövőben, ettől jobb tőkepiaci értékelést remélve.

Elemzők szerint a mobil üzletág számos kérőre számíthat akár pénzügyi, akár szakmai befektetők közül, mivel előfizetésekkel rendelkező, azaz megbízható bevételű vállalkozás, és ezért a bankok szívesen kölcsönöznek a vevőknek efféle felvásárlásra, nem kell hozzá sok készpénz.

Az olasz mobilszolgáltatás piaci népszerűségét azonban csökkentheti a kiszervezés egyik jól látható oka: a nyereségesség csökken az átkapcsolási díjak kényszerű, EU-szintű lefaragása miatt.

A Telecom Italia épp csak tavaly vásárolta meg, 20 milliárd euróért, a Telecom Italia Mobile mobilszolgáltató részleg még nem nála volt 44 százalékát, ám azóta a cég kiszállt görög- és törökországi mobilvállalkozásából. Mindennek dacára a Telecom Italia Mobile eladása akár 55 milliárd eurót is hozhat, ami eltüntetné a Telecom Italia nyomasztó, az első félév végén 41,315 milliárd eurós adósságát, a korábbi terjeszkedés következményét.

A vezetékes üzletágban az új stratégia szerint a médiaszolgáltatásokra és a széles sávú technológiára akarnak összpontosítani, az internetes zene-, a film- és tévészolgáltatást hangsúlyozva. Már a múlt héten egyezkedtek a News Corporationnel, és megállapodtak a News Corporationhöz tartozó amerikai 20th Century Fox filmstúdió filmjeinek terjesztésében a szélessávú tévészolgáltatásban.

A Telecom Italia új stratégiája ellentétes a többi nagy távközlési cégével, amelyek a vezetékes és a mobilszolgáltatások együttesére esküsznek.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő egyelőre figyelőlistára tette, leértékelés kilátásával, a Telecom Italia adósosztályzatát, az átszervezés miatt.

A Telecom Italia az első félévben 1,496 milliárd eurós adózott eredményt ért el, 15,7 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 1,775 milliárdnál. A visszaesést a TIM Hellas görög mobilszolgáltató eladásával magyarázták, amely tavaly jelentős egyszeri tétellel gazdagította az adózott eredményt.

Az üzemi eredmény, 3,801 milliárd euró, 4,5 százalékkal maradt el a tavalyi első félévi 3,986 milliárdtól, ezt a hálózatfejlesztés költségeivel indokolták.

A pénzforgalmi többlet (EBITDA) 0,5 százalékkal 6,518 milliárd euróra nőtt.

A bevétel, 15,335 milliárd euró, 5,6 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi 14,528 milliárdot; valutaárfolyam-változások és a csoportösszetétel változása nélkül számolva a szerves fejlődés 2,6 százalékos volt.

A vezetékes üzletág bevétele, 8,977 milliárd euró, 1,3 százalékkal több a tavalyi első félévi 8,861 milliárdnál.

Ezen belül a hagyományos telefonbeszélgetés-szolgáltatás bevétele 7 százalékkal 4,805 milliárd euróra csökkent, de ezt nem az ügyfélkör csekély, további ritkulása okozta, hanem a vezetékes-mobil átkapcsolási tarifák csökkentése.

A vezetékes internetszolgáltatás bevétele ellenben 7,3 százalékkal 762 millió euróra nőtt, ebből a szélessávú szolgáltatás bevétel-növekedése 13,6 százalékos volt, beleértve a német, a francia és a holland piacot is. A Telecom Italia európai szélessávú programja (EBP) - vagyis egyelőre a Németországiban, Franciaországban és Hollandiában terjeszkedő szolgáltatás - maga 101,4 százalékkal 427 millió euróra növelte a bevételét a tavalyi első félévhez képest. Itt igen gyors a megtérülés: az EBITDA 14 millió euró volt, az egy évvel korábbi, 16 millió eurós hiány helyett, amit a bevezetés költsége okozott.

A mobilüzletág bevétele, 4,982 milliárd euró, 1,1 százalékkal több a tavalyi első félévi 4,93 milliárdnál. Az átkapcsolási díjak csökkentése nélkül 5,8 százalékos lett volna a többlet.

A beszélgetésekből származó bevétel, 3,591 milliárd euró, abból jött össze, hogy a kimenő beszélgetésforgalom 1,4 százalékkal nőtt, ellenben a bejövő forgalom bevétele 17 százalékkal visszaesett, a szolgáltatók közötti átkapcsolási díjak csökkentése miatt.

A készülékeladásból származó bevétel 37,8 százalékkal nőtt.

A mobilüzletágban az EBITDA 3,1 százalékkal 2,553 milliárd euróra csökkent, az üzemi eredmény 7,5 százalékkal 1,874 milliárd euróra fogyatkozott.
Kulcsszavak: Telecom Italia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09