Cisco Hálózati Akadémia: növekvő létszám, bővülő tananyag

forrás Prim Online, 2006. szeptember 18. 09:35
A Cisco támogatásával idén először rendezik meg Magyarországon a több mint 50 éves nemzetközi múltra visszatekintő WorldSkills Competition szakképzési verseny nemzeti fordulóját az informatikai hálózati ismeretek területén.
A 2006/2007-es tanévben Magyarországon 10%-kal több, összesen 87 Cisco hálózati akadémia működik, ahol a diákok e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb informatikai hálózati ismereteket, és szerezhetnek versenyképes szakmát. A tananyag a legújabb piaci trendeknek megfelelően bővül: a T-Mobile támogatásával idén a vezeték nélküli hálózati és mobil hangkommunikációs ismeretek oktatása kerül fel az oktatási palettára. A 2006/2007-es tanévnyitón Papp István, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója és Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola rektora nyújtotta át a diplomát az előző tanév végzős diákjainak.

A Cisco Hálózati Akadémia Programban (NetAcad) a tavalyi tanévben újabb 361 diák fejezte be tanulmányait, 1661 főre növelve az eddig végzett CCNA (Cisco Certified Networking Associate) hallgatók összlétszámát. Ezen túlmenően 47 diák a vezeték nélküli (WLAN), 24 a Security specializáción végzett eredménnyel, 9 diák pedig a CCNA képzést követő mérnökszintű (CCNP) szintet teljesítette eredményesen. Emellett a Cisco Hálózati Akadémia Program és a MEOSZ két éve kötött együttműködésnek köszönhetően az elmúlt tanévben 7 mozgássérült hallgató szerzett hálózattelepítő és üzemeltető minősítést. A második évfolyamban jelenleg is 10 mozgássérült hallgató tanul, így a közeljövőben újabb szakemberek végeznek hasonló képzettséggel és esélyekkel.

A 2006/2007-es tanévben az ország 48 településén 87 Cisco Hálózati Akadémián, különböző csoportokban és évfolyamokon összesen több mint 3000 fő kezdi meg tanulmányait. Az idei tanévben a NetAcad regionális képzőközpontjaként is működő Budapesti Műszaki Főiskolán – a HTTP Alapítvány és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány támogatásával – 2 látássérült oktató is megkezdte a CCNA képzést.

A Cisco Hálózati Akadémiai Programot a Cisco Systems Magyarország folyamatos, a kezdetek óta mintegy 275 millió forint értékű támogatása mellett 2006-ban összességében mintegy 30 millió forinttal támogatják szponzorok. A program fő támogatójaként a T-Mobile Magyarország 10 millió forintot, a további támogatók – az AES Magyarország csoport, a Convergys Kft., a Getronics Kft., a Legrand Rt. és a Netvisor Kft. – pedig összesen 20 millió forintot ajánlottak fel az idei évben a képzés elősegítésére. A támogatás a gyakorlati képzésekhez szükséges eszközpark korszerűsítését, az informatikai hálózati laborok fejlesztését és innovatív projektek megvalósítását szolgálja. Az akadémiai programot kiemelt támogatói továbbá az Accenture és  T-Online.

A piaci igényeknek megfelelő képzés

A hazai szakképzési rendszer reformjának célja, hogy a diákok modern, a piac igényeinek megfelelő, jó elhelyezkedési esélyeket, nyújtó szakmákat tanuljanak, és tanulmányaik során az adott iparág legújabb technológiai fejlesztéseit sajátíthassák el. A magán- és közszféra összefogásával működő Cisco Hálózati Akadémiai Program éppen ennek az elvnek a mentén működik immár 7 éve Magyarországon.

Ennek szellemében született meg a tanév kiemelkedő fejlesztési programja, a T-Mobile támogatásával induló kísérleti projekt, amely a vezeték nélküli hálózati és a mobil hangkommunikációs ismeretek ötvözésére épülő tananyag kifejlesztését és kísérleti jellegű bevezetését tűzte ki célul. Az új mobiltechnológiákat (így például 3G, HSDPA) hazai piacon elsőként bevezető piacvezető mobilszolgáltató ezáltal az anyagi és eszközbeli támogatáson túl a cégnél felhalmozódott szakmai tudással közvetlenül is elő tudja segíteni a mobiltávközlés iránt érdeklődő fiatal szakemberek képzését. A projekt a T-Mobile, a Cisco Systems és és a Siemens, valamint a közreműködő oktatási intézmények – a Debreceni Egyetem, az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium, a Szent György Biztonságvédelmi és Szamítástechnikai Szakközépiskola, a Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium, valamint a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola – együttműködésében valósul meg. A képzés ideje alatt a diákok a Hálózati Akadémia Programban alkalmazott eLearning környezetben, korszerű kommunikációs eszközök – internet és videokonferencia – segítségével angol nyelven sajátítják el az új ismereteket. A projekt támogatásával az iparági szereplők a szakképzési rendszer korszerűsítéséhez kívánnak hozzájárulni, a diákok idegen nyelvi kompetenciának fejlesztésével, a legújabb információs technológiai ismeretek elterjesztésével, és az innovatív oktatási formák népszerűsítésével.

World Skills – a népszerű nemzetközi képzési verseny már Magyarországon is

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2006-ban úgy döntött, hogy Magyarország is részt vesz a Szakmák Világversenyében (World Skills, www.worldskills.org), és 2007 novemberében először magyar diákokat is nevez a Japánban megrendezésre kerülő szakmai diákolimpiára. A Cisco Systems Magyarország támogatásával, a Nemzeti Szakképzési Intézet felkérésére idén októberben a Budapesti Műszaki Főiskolán rendezik meg az ’IT PC Network Support’ kategóriában a nemzeti WorldSkills verseny hazai fordulóját, amelynek győztesei 2007-ben a nemzetközi versenyen is megmérettethetik tudásukat az informatikai hálózati ismeretek területén.
A WorldSkills Competition több mint 50 éves múltra tekint vissza, és mára a nemzetközi szakképzési intézményrendszer egyik legkiemelkedőbb rendezvénye. Célja a szakképzés támogatása és korszerűsítése magas színvonalú szakképzési világversenyek megszervezésén keresztül. A WorldSkills verseny kiváló lehetőséget teremt a világ bármely országa számára, hogy a versenyben akkreditált szakmákban a nemzeti színeket képviselő diákok (és tanáraik) tudásukat megmérettessék, és országuk szakképzési programjainak világhírnevet szerezzenek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05