Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny immár hetedszer

2003-2006

forrás Prim Online, 2006. október 7. 12:08
A verseny fő célkitűzése az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az, hogy az idősebb korosztályt bevonják a világhálót használók körébe. A gyermekek, az unokák segítségével egy játékos vetélkedő keretein belül mélyíthessék el kapcsolatukat az internet világával. A részvétel nyújtotta élményen túl a verseny győzteseire értékes ajándékok is várnak.
Ma az 50 év feletti korosztályok 3.538.000 tagja él Magyarországon. Az Internet-használatuk nem éri el – átlagosan – a 8 százalékot. A 60 év felettiek körében a 3 százalékot. Így azok az emberek, akik életét valóban segítené a világháló (az e-kereskedelem, az információ-szolgáltatás, a demokratikus közélet, a magány leküzdése), azok nem veszik igénybe a hálózatok hálózatát.

Döntő többségük nem használja ki az Internet előnyeit, annak ellenére, hogy az segítené a munkaerőpiacon való megmaradást, a pszichoszomatikus (lelki eredetű) betegségek megelőzését, az elmagányosodás csökkentését, a társadalmi közéletben való részvételt, a legolcsóbb informálódási, kulturális és szórakozási módok kihasználását és az életminőség fenntartását, sőt emelését.

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) évek óta küzd azért, hogy az idősebbek is egyenrangú polgárok legyenek az Információs Társadalomban. A hagyománnyá vált unoka- nagyszülő informatikai verseny története során már bebizonyosodott, hogy ez a technika és ember kapcsolatára épülő rendezvény, nemcsak a különböző generációk közös és játékos vetélkedését teszi lehetővé, de nagyban hozzájárul az információs társadalom fejlődéséhez is. A verseny léte azt szolgálja, hogy felhívja az idősek figyelmét az internetben rejlő óriási lehetőségre, amely az idősek aktivitásának fenntartását szolgálja, és a döntéshozókét, hogy az időskérdést ne csupán szociális, hanem életminőségi kérdésként kezeljék. A versenyen a gyerekek segítségét kérjük, hogy segítsék át  nagyszüleiket az információs társadalom küszöbén.

Az Inforum által az Unoka–Nagyszülő Informatikai Versenyen elkészített felmérés szerint az idősebb generáció tagjai évről-évre erősebben igénylik, hogy ők is a világháló használóivá válhassanak, egyre gyakrabban emlegetik az „idős Sulinet” szükségességét, oktatási helyeket, kedvezményes Internet- és számítógép-vásárlási lehetőségeket kérve. Az Inforum megkérdezte a versengő idősek véleményét, hogyan lehetne szélesebb körben elterjeszteni az idősebb korosztály körében az Internet használatot. A legtöbben (59%) a szolgáltatás árának csökkentésében látták a megoldást, sokan a PC használat oktatását, és az Internet népszerűsítését említették megoldásként.

Az versenyen részt vett versenyzők – tehát a legaktívabb nagyszülők – közül is csak mintegy kétharmaduk rendelkezik saját Internet-hozzáféréssel [36 % ADSL, 34 % modem, 30 % semmi]. Látható, hogy az Internet terjedése ebben a korosztályban is hasonlóan megy végbe, mint a fiatalabbak esetében és ez látszik a végzettségek arányaiban [62 % felsőfokú, 35 % középfokú, 3 % alapfokú].

A megkérdezett nagyszülők átlagosan napi 100 percet töltenek el internetezéssel. A szórás nagy, van, aki csak napi 15 percet, de mások 6 órát is eltöltenek a világhálón szörfözéssel. Leggyakrabban a kultúra, a politika és a tudomány témakörében érdeklődnek, ezután a közérdekű információk szerzése következik a népszerűségi listán. Ritkábban tervezik az utazásaikat a világháló segítségével, és még ritkábban gondolnak arra, hogy egészségük megőrzésében is segítséget kaphatnak onnan. A legtöbbet látogatott lapok között került megnevezésre a Startlap, az Origo, a Google jelölték meg, ritkábban került szóba a Yahoo és az Index. A rendszeres online újságolvasók aránya 62% volt. A versengők válaszaiból kiderült, hogy 43 %-uk pénzügyeit és/vagy vásárlásait az Interneten keresztül bonyolítja. De 23 %-uk bizalmatlan pénzügyei intézésében az internettel.

Az első Unoka–Nagyszülő Informatikai Versenyt az Inforum 2003. december 7-én rendezte meg Budapesten. Akkor csupán 64 páros indult a versenyen. A 2004-es II. Unoka–Nagyszülő Informatikai Versenyen 60 feladatot kellett megoldania a párosoknak. A távolsági versenyben Lenti (246 km) és Levelek (248 km) maga mögé utasította Siklóst (230 km) és Debrecent (226 km). Az idősek kedvét e versenytől a nagy távolságok sem vették el. A legifjabb versenyző 4, a legidősebb 79 esztendős volt 2004-ben. Ekkorra már megkétszereződött a versenyre jelentkező párosok száma, ez biztató jele volt annak, hogy fokozatosan a teljes magyar társadalom átlépi az információs társadalom küszöbét. Az Inforum e tendencia gyorsításáért rendezi meg újra ezt a versenyt, és hogy a legbátrabb idősebb emberek példát mutassanak kortársaiknak.

Míg a nagyszülők között több a bátor nagymama, a gyerekek között jóval több a kisfiú. A versenyzők kétharmada budapesti volt akkor, de Kelet- és Nyugat-Magyarország egyenlő számban képviseltette magát. Az Internet használatának elterjedését jelzi, hogy a versenyzők immár egyharmada az interneten találkozott az Inforum felhívásával, őket szorosan követik azok, akik a nyomtatott sajtó közleményei között, illetve a televízióban látták a versenyre buzdító információt.

A 2005. évi III. Unoka–Nagyszülő Informatikai Versenyre a regisztráló párosok száma már verseny előtt egy hónappal elérte a maximális létszámot. A legidősebb versenyző 84 éves, a legfiatalabb versenyző 4 és fél éves volt. A 2005. évi verseny feladatsora 70 feladatot tartalmazott, amelyet a versenyzőknek 90 perc alatt kellett megoldaniuk.

A verseny történetében először 2006-ban rendezhette meg az Inforum (az Informatikai és Hírközlési Minisztérium erőteljes támogatásával) vidéken is e versenyeket. Március 12-én Kecskeméten, március 19-én Miskolcon és április elején, a VI. versenyt Budapesten.

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum Unoka–Nagyszülő Informatikai Versenye már nemcsak egy családi program lett 2005-re, nemcsak egy érdekesség az informatikai versenyek sorában, hanem egy társadalmi mozgalom elindulásának alapkövévé vált.

A versenyeket széles körű média nyilvánosság kísérte, az online és nyomtatott sajtó egyaránt nagy figyelmet szentelt az eseménynek. A nyomtatott sajtóból többek között a Népszabadság, Budapest Piac, Metró Újság, az online médiából az Index, a Startlap, Nők Lapja Café és még számos neves portál támogatta, de az RTL Klub, az MTV, a MINIMAX csatornákon és a rádiókból is neves személyiségek a rendezvényünk szószólói voltak. Fővédnökök Halász Judit, Göncz Kinga, Csepeli György, Kovács Kálmán és a Kaláka együttes tagjai voltak. A versenyek létrejöttéhez nélkülözhetetlen támogatást nyújtottak a média mellett a következő cégek is: Albacomp, Microsoft Magyarország, Hewlett-Packard, Szinva-Net,  Bringóhintó, ICO, XEROX, T-Online, Pannon GSM.

E program sikeres megvalósításához kérjük az Ön támogatását is, hiszen Nyugat-Európában a 80. év feletti népesség nagyobb hányada internetezik, mint Magyarországon 60. év fölött. Mint Bálint György (Bálint gazda) az Inforummal együtt vallja: az Internetet – lelki és társadalmi hasznossága miatt – akár az orvos is felírhatná.

A verseny helyszíne és időpontja:

Hallgatói Információs Központ
Budapest, VIII. ker. Reviczky u. 6.
2006. november 26. (vasárnap)

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05