NEC csip mindkét formátumú kéklézeres lejátszókba

Milkovits Gábor, 2006. október 10. 22:05
Az NEC egy olyan csipet kezdett el forgalmazni, amely mind a Blu-ray, mind pedig a rivális HD DVD formátumú kéklézeres tartalmak lejátszását támogatja.
A csippel az NEC nyilvánvalóan nem bukhat akkorát, mintha egy esetlegesen túl drága, teljes hibrid lejátszót gyártana és forgalmazna. A lapka ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget a készülékgyártók előtt arra az esetre is, ha rövidtávon valamelyik platform győzedelmeskedne, vagy ha éppen ellenkezőleg, netalán hibrid Blu-ray/HD DVD készülék gyártása mellett döntenének. Az NEC igyekszik abszolút biztosra menni, ugyanis a csip tízezer jenes ára nagyjából megegyezik a csak Blu-ray, illetve csak HD DVD csipekével.

Ami egy esetleges hibrid kéklézeres lejátszó ötletét illeti, egy darabig a Samsung-ot és az LG-t is hírbe hozták ilyennel, a legfrissebb jelölt pedig a Ricoh. Az NEC csip mellett már csak a megfelelő kéklézeres optikai olvasófejre van szükség, ám ha ennek költsége sem haladja meg túlságosan az egyféle formátumúét, úgy elvileg szabad az út az összes kéklézeres lemezt olvasni tudó készülékek előtt. Eközben más gyártók és egyes filmstúdiók olyan lemezekkel kísérleteznek, amelyeken egyszerre lenne rajta egy Blu-ray és egy HD DVD réteg.
Kulcsszavak: NEC Blu-ray

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09