A mobiltelefónia 50. évfordulóját ünnepli az Ericsson

forrás Prim Online, 2006. október 16. 11:29
Az Ericsson vezette be a világ első automata mobiltelefon-rendszerét 1956-ban. Ez az áttörés alapvetően megváltoztatta az emberek egymás közötti kommunikációjának módját. Ötven évvel később több mint 2,5 milliárd ember rendelkezik mobiltelefonnal a világon. Az Ericsson által 1956-ban kifejlesztett első rendszer alapozta meg a jelenlegi szélessávú 3G hálózatok bevezetésének lehetőségét.
Az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Carl-Henric Svanberg szerint: „manapság a mobilkommunikáció a világ népességének közel egyharmada számára a mindennapi élet része. Már alapítónk, Lars Magnus Ericsson idején is úgy gondolták az emberek, hogy a kommunikáció alapvető emberi igény. Itt az Ericssonnál büszkék vagyunk iparági vezető szerepünkre és arra, hogy az általunk kifejlesztett vonzó és könnyen kezelhető mobilszolgáltatásokat többmilliárd ember használja a világon.”

A világ első teljesen automata rendszerét egyszerűen Mobiltelefónia „A”-nak (MTA) nevezték. Mindössze néhány száz előfizető használta, főként magas fizetésű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A semmilyen manuális ellenőrzést nem igénylő rendszerben a felhasználóknak mindössze a számokat kellett tárcsázniuk a telefonon. A svéd távközlési hatóság (jelenleg TeliaSonera) számára kiépített rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátvitelt alkalmazott a végberendezés és a bázisállomás között, és körülbelül 100 felhasználót volt képes kezelni egyenként.

A korai mobiltelefónia az autótelefonok működésére és az autóban mobilrádión keresztül folytatott hangkommunikációra hasonlított, a berendezések pedig távolról sem emlékeztettek a ma használt zsebméretű készülékekre. Az MTA rádióberendezés több mint 40 kg-ot nyomott, és a járműbe való telepítést szem előtt tartva tervezték meg.

A tapasztalat, amelyet az Ericsson első rendszereinek kifejlesztése óta szerzett, az idő próbáját kiálló jövőképet alapozott meg. 1981-ben az Ericsson bevezette az első modern mobiltelefon-rendszert, a Nordic Mobile Telephony-t (NMT). Az Ericsson vezető szerepet játszott a GSM világszabvány 1991-es bevezetésében és fejlesztésében is. Az eredetileg páneurópai mobilrendszer később valóban világszabvánnyá vált. A 2001-ben bevezetett 3G a GSM továbbfejlesztése, amely akár 3,6 Mb/s sebességű szélessávú mobilszolgáltatások nyújtására is alkalmas. Jelenleg az egész világon több mint 2 milliárd ember kommunikál GSM-rendszeren keresztül.

A történelmi esemény 50. évfordulóját október 17-én ünneplik Stockholmban, a "Mobiltelefónia ötven éve" című, egy hónapig látogatható távközlési kiállítás megnyitásával. Ehhez kapcsolódik október 26-án egy Stockholmban rendezendő nemzetközi konferencia.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05