T-Home: a tévézés új korszaka

IPTV szolgáltatást indít hazánkban elsőként a T-Online

forrás Prim Online, 2006. október 17. 20:37
A T-Online Magyarország a mai napon bejelentette, hogy a T-Commal együttműködésben – hazánkban elsőként – november 6-tól megkezdi IP televíziós szolgáltatását. A T-Home TV néven kereskedelmi forgalomba kerülő IPTV szolgáltatás a „hagyományos” tévézéshez képest forradalmian új élményt ígér – mindezt a már meglévő tévékészüléken, számítógép közbeiktatása nélkül, távirányító segítségével és igen kedvező áron.
A szolgáltatás nemcsak rendkívül jó kép- és hangminőséget, hanem számos újdonságnak számító tartalmi szolgáltatást is biztosít. Ezek közül a digitális, online elérhető videotékát, a műsorfelvevő funkciót, az elektronikus műsorújságot, a megállítható adást, a gyerekzárat, a késleltetési, visszanézési és kép a képben funkciókat, a számla és csomaginformáció megjelenítését, valamint egyéb interaktív lehetőségeket érdemes kiemelni. Mindezekben egy a közös: a szolgáltatások a televízió képernyőjén megjelenő, könnyen kezelhető, magyar nyelvű menürendszeren keresztül, az IPTV vevőegység (set-top-box) segítségével, távirányító vezérlésével érhetők el.

Elektronikus műsorújság, felvételi és műsormegállítási, visszanézési lehetőségek

A folyamatosan frissülő – a televízió képernyőjén megjelenő menürendszeren keresztül olvasható – elektronikus műsorújság a csatornák aktuális és várható kínálatának, valamint a műsorokhoz tartozó egyéb hasznos információk bemutatásán túl lehetővé teszi, hogy az újságban található programokat egy gombnyomással felvegyük, sőt a készüléket akár sorozatok felvételére is beállíthassuk. Így ha nem szeretnénk elmulasztani kedvenc filmünket, híradónkat, vagy szappanoperánk folytatását, könnyedén biztosíthatjuk, hogy készülékünk gondoskodjon a felvételről.

A T-Home TV segítségével ezentúl az élő műsorokról sem maradunk le. Rendkívül egyszerűen, egyetlen gomb megnyomásával rögzíthetjük az adást – az IPTV vevőegységben található nagy kapacitású merevlemezre, vagyis külön videomagnó használata nélkül, összesen körülbelül 90 óra hosszúságban. A felvétel közben pedig egy másik műsort is nézhetünk, sőt akár két műsort is felvehetünk egyszerre. A műsorok közötti tájékozódást ezen kívül az úgynevezett kép a képben funkció is megkönnyíti, ezáltal a családon belül esetleg felmerülő, csatornaváltási vitákat is elkerülhetjük.

Az adattároló képességet az élő adás megállítására is használhatjuk; így például telefonhívás fogadásakor megállíthatjuk a tévézést, majd a beszélgetés után a műsort ugyanarról a pontról indíthatjuk tovább, ahol azt korábban abbahagytuk. A már nézett csatornán ezen kívül vissza is tekerhetünk, azaz az elmulasztott, vagy izgalmas jeleneteket újból megtekinthetjük.

Televíziós kínálat, választható nyelvekkel, teletexttel

A T-Home TV televíziós kínálatában megtalálhatóak a legnézettebb tévécsatornák (mint például az RTL Klub, a TV2, a Viasat3) és a kábeles, illetve műholdas tévészolgáltatásokból jól ismert népszerű csatornák többsége is (például AXN, Discovery Channel, National Geographic Channel, Sport1, Sport2). Az Alap csomag mintegy 24, a Családi csomag pedig mintegy 46 televíziós csatornát tartalmaz majd, és egyes csatornákhoz választható nyelv és teletext is társul. Külön havi előfizetési díj ellenében akár négy mozicsatorna (HBO, HBO2, Cinemax, Cinemax 2) is elérhető, mindez három csomagban (Cinemax Pak, HBO Pak és HBO MaxPak). A T-Home TV szolgáltatás részeként a tervek szerint egy, felnőtt csatornákat tartalmazó tematikus tévécsomag is választható lesz, és a későbbiekben további csomagok és műsorok elindítása is várható.

Digitális videotéka – a legnépszerűbb filmekkel

A T-Home TV több száz címből álló digitális videotékájában a legújabb hollywood-i mozifilmeket már a televíziós bemutatásuk előtt, szinte a DVD megjelenésükkel egy időben megnézhetjük. Mindezek révén betekintést nyerhetünk az utóbbi évek legnagyobb kasszasikereibe és filmtörténeti alkotásaiba, illetve olyan kedvelt sztárokkal is találkozhatunk, mint például Leonardo di Caprio, Uma Thurman, Jim Carrey, Steve Martin, Pierce Brosnan, Penelope Cruz. A népszerű európai és amerikai filmek mellett az utóbbi évek legnépszerűbb magyar filmsikerei (például Kontroll, Magyar Vándor, Valami Amerika) és díjnyertes alkotásai, valamint dokumentumfilmek, klasszikus magyar rajzfilmek (például Mézga család, Kérem a következőt, Macskafogó, Gusztáv) is megtalálhatók a kínálatban. Mindezen kívül kedvelt külföldi és magyar előadók koncertfilmjeiből, illetve a legnépszerűbb természet- és dokumentumfilmek közül is válogathatunk.

Igazi újdonság az HBO havi előfizetésen alapuló filmcsomagja, az HBO Digital, amely elsőként a T-Home TV szolgáltatás keretén belül vehető igénybe. Az HBO Digital az HBO-ról ismert legsikeresebb hollywoodi mozifilmeket és sorozatokat tartalmazza.

A T-Home TV videotéka-kölcsönzés tervezett árai nemcsak a mozijegyekhez, hanem a hagyományos, „utcai” videokölcsönzőkhöz képest is igen kedvezőek: régebbi filmeket 498 forintért, az újabbakat 598 forintért, a rövidfilmeket pedig 198 forintért nézhetünk meg akár többször is, egy napon keresztül.

Gyerekzár funkció, számlázási és csomaginformációk

A rendszer funkciói között fontos szerepet játszik a PIN-kódos védelem. Négy számjegyű kóddal vezérelhetjük a gyermekzár funkciót, amelynek segítségével bizonyos televíziós és videotéka-tartalmakat elzárhatunk a kiskorúak elől. Ezt a lehetőséget műsorokra, csatornákra, fizetős szolgáltatásokra és korhatáros filmekre is használhatjuk. Az egyéni digitális kód azonban nem csak a videotéka használata vagy a tévézés során lehet hasznos, hanem a számlainformációinkat is nyomon követhetjük, sőt távirányítónkkal IPTV szolgáltatási csomagot is válthatunk a tévé képernyőjén.

Technológiai háttér: IPTV, set-top-box és home gateway

A T-Home TV digitális televíziószolgáltatás „alapját” jelentő IPTV technológia lényege, hogy a műsor a háztartásba szélessávú ADSL csatlakozáson, műsorelosztásra dedikált külön csatornán, MPEG4 kódolású IP jelfolyamként érkezik. Az új szolgáltatást – számítógép használata nélkül – a már meglévő tévékészülékre csatlakoztatott IPTV vevőegységgel vehetjük igénybe. E készülék az IP hálózaton keresztül érkező digitális jeleket alakítja át a hagyományos televíziókészüléken élvezhető műsorrá. A szolgáltatás üzembe helyezését a helyszínen a T-Online által megbízott műszaki szakemberek végzik el.

Az előfizetéssel a megszokott ADSL-modem helyett egy többfunkciós, univerzális hálózati eszközt, digitális elosztót (home gateway) is kapunk. Az eszköz segítségével a csomaghoz tartozó IPTV vevőegységen kívül egy vagy több számítógépet, egy újabb IPTV vevőegységet, illetve két telefont is a hálózatra lehet csatlakoztatni. A tévénézéssel egy időben így az internetezés és a telefonálás is megoldható, továbbá a tévézés az internet sebességét sem befolyásolja. A digitális elosztó természetesen beépített tűzfallal és vezeték nélküli internet használatot lehetővé tevő modullal is rendelkezik.

A szolgáltatás a Microsoft TV platformra épül, amelyet az internetszolgáltató saját arculatához alakítva, választható magyar, vagy angol nyelvű felülettel bocsát a felhasználók rendelkezésére.

T-Home csomag: bővülő lefedettség és kedvező árak

A T-Home TV csomag a T-Online meghatározott lakossági ADSL szolgáltatásai mellé rendelhető meg, amennyiben rendelkezésre áll megfelelő sávszélességű ADSL vonal – ez egy előminősítési folyamat során derül ki. Az induláskor előfizethető csomagok egy-egy digitális elosztót (home gateway) és IPTV vevőegységet (set-top-box) tartalmaznak, amely a szolgáltató tulajdonát képezi. A szolgáltatás mellé, havi díj fejében plusz IPTV vevőegység rendelhető, amennyiben megfelelő sávszélesség áll rendelkezésre. A T-Home TV szolgáltatást a már létező, vagy a szolgáltatással együtt megrendelt, a www.t-online.hu ajánlatok menüpontjában található – a T-Home TV szolgáltatást ismertető oldalakon meghatározott – T-Online lakossági ADSL hozzáférés megléte esetén lehet igénybe venni.

A T-Home TV szolgáltatás a Magyar Telekom szolgáltatási területén belül, kezdetben hat városban (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg) lesz elérhető a műszakilag alkalmas végpontokon. Az IPTV szolgáltatás lefedettsége a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2007-ben további területekkel bővül.

A kereskedelmi bevezetés első két hónapjában (novemberben és decemberben) előfizetők a listaáraknál kedvezőbb, „akciós” havidíjakért rendelhetik meg a T-Home TV szolgáltatást: egy éves hűségidőszak vállalása esetén az Alap csomagért mindössze 3490 forintot, a Családi csomagért pedig csak 4990 forintot kell fizetni, amely ár a hűségszerződés teljes időtartama alatt érvényes marad. A televíziós csomagok között a HBO Pak és a HBO MaxPak akciós áron (1999 Ft, illetve 2999 Ft) rendelhetők meg a T-Home szolgáltatás indulásakor.

Ezen felül a T-Online 50 százalék díjkedvezményben is részesíti a tévézés új élményét választókat az egyszeri belépési díjból, amely így akciósan 7450 forint. A T-Online webboltjában történő megrendelésnél ugyanakkor ez az összeg 0 forint! A szolgáltató továbbá felajánlja, hogy az első három hónapban havonta két darab filmet ingyenesen kölcsönözhetnek a digitális videotékából. 

A T-Home TV szolgáltatásról további információk a http://www.t-online.hu/teve weboldalon találhatók

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50