Vonalkód-olvasó mobilszoftver

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 19. 17:19
A svájci ETH Zürich intézet kutatói kifejlesztettek egy olyan szoftvert, amely alkalmassá teszi a készüléket a vonalkódok leolvasására és felismerésére.
A program nagy segítséget nyújthat a jövőben a bevásárlások során például az allergiában illetve cukorbetegségben szenvedőknek vagy a takarékoskodó személyeknek, hogy megtudják, vajon ugyanaz a termék mennyibe kerül két sarokkal arrébb. A felhasználóknak csupán le kell fényképezniük a vonalkódot, az ETH szoftvere pedig lehívja egy központi adatbankból a megvizsgált árucikkre vonatkozó információkat. Így például az élelmiszerek esetében a képernyőn megjelenik majd a termékben található összetevők pontos listája, ami alapján a vásárlók eldönthetik, hogy az megfelel-e igényeiknek vagy sem.

A szoftvert azonban személyre is lehet szabni, azaz például az allergiások megadhatják, hogy a mobil jelezzen, ha egy általuk nem fogyasztható alapanyagot vél felfedezni valamely termékben. Ugyanakkor a fogyókúrában is segédkezhet a telefon, mert a magas zsírtartalmú ételek felfedezése esetén is figyelmezteti a felhasználót.
A vonalkód-ellenőrző szoftver azonban egyelőre még nem kapható, ugyanis a fejlesztő cég partnereket keres annak forgalmazásához.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50