5 éves az iPod

Milkovits Gábor, 2006. október 21. 08:49
Az Apple öt évvel ezelőtt, 2001. október 23-án dobta piacra az iPod hordozható digitális zenelejátszót, amely azóta példátlan sikertörténetet produkált.
Öt éve az Apple nem állt éppen sikerei csúcsán: a cég negyedéves bevételei egy év alatt 22%-kal csökkentek, a nyereség pedig alig a fele volt a 12 hónappal korábbinak. Az akkor megjelent iPod mára gyökeresen változtatott ezen a helyzeten: a készülékből az idei legutolsó negyedévben 8,7 millió példányt értékesítettek, az ebből származó 1,6 milliárd dollár bevétel pedig önmagában meghaladja a vállalat teljes 2001. július-szeptemberi jövedelmét. A mostani eredmény 35%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, ami a folyamatos sikerek ellenére felülmúlta a legtöbb elemző várakozásait.

Az iPod sikere több tényezőnek köszönhető: a legfontosabb az egyszerű, divatos és praktikus hardver megfelelő ötvözése a letöltéseket lehetővé tevő internetes iTunes szoftverrel. A készülék legszembetűnőbb újítása a meglepően egyszerűen használható kezelőfelület, amelynek révén, főként a gyors gördítő gomb segítségével, fél kézzel is könnyedén navigálhatunk a menüben, beleértve a gyakran igen hosszú számlistát is. Az azóta számtalan, köztük mozgóképlejátszó funkcióval is bővített változatban kiadott iPod mára kétségtelenül egyfajta ikonná vált, amely a gyártó Apple helyzetén kívül óriási hatással volt a számítógépes, a szórakoztató elektronikai és a zenei iparágakra is. A készülék az első olyan számítógépes cég által gyártott termék, amely sikeresen szerepelt a szórakoztató elektronika világában, ráadásul megmutatta a zeneforgalmazóknak, hogy életképesek lehetnek a fizetős online zeneletöltő szolgáltatások.

A hordozható lejátszók világát a Walkman után jó két évtizeddel ismét forradalmasító iPod jövőjét szakértők sokféleképpen látják: sokuk szerint a zenefunkciós mobiltelefonok idővel a készülék csillagának leáldozását hozhatják. A zenelejátszós mobilokban maga az Apple is komoly lehetőséget lát: egyes készülékeken elérhetővé tette az iTunes szolgáltatást, ezek, például a Motorola Rokr, azonban a hardver hiányosságai miatt nem váltották be a hozzájuk űzött reményeket. Egyre több helyen lehet ugyanakkor arról hallani, hogy a cég egy saját iPod mobiltelefont tervez fogalomba hozni, egyes források szerint akár már jövő januártól.
Kulcsszavak: audioplayer zene iPod Apple

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05