Fujitsu Siemens: kapcsolat hazai kémiai alapkutatásokkal

Kovács Attila, 2006. október 25. 16:41
A Fujitsu Siemens Computers Magyarországon elsőként szállított komplex informatikai klaszter megoldást (AMD processzoros szerverarchitektúrát) a hazai kémiai kutatások tudományos támogatásához. A több tízmilliós értékű speciális hardverkonfiguráció korábban nem megvalósítható lehetőségeket kínál az MTA Kémiai Kutatóközpontja és a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Tanszéke tudósai számára. A nagy kapacitású, kifinomult, egyedi adatbázisrendszerrel támogatott modellező szoftver- és hardverrendszer alkalmazásával kapcsolatos várakozásokról október 25-én, a Magyar Tudományos Akadémián szemináriumot rendezett a Fujitsu Siemens Computers Kft. és az MTA Kémiai Kutatóközpontja (KK).
A rendezvény helyén ma tartott sajtótájékoztatón a hazai kémiai tudományterületen különlegességnek számító új rendszerekről Poros Gábor, a Fujitsu Siemens Computers Kft. ügyvezető igazgatója és Naményi Krisztián ügyfélmenedzser beszélt, az alkalmazás távlatait Bencsura Ákos, az MTA KK informatikai csoportvezetője mutatta be, illetve cége kémiai modellező szoftvereiről Jerzy Rudzinski, a Fujitsu lengyelországi vállalatának (FQS Poland) elnöke beszélt.

Bencsura Ákos elmondta, az MTA KK-nál létesített LAN hálózaton összekötött szerver konfiguráció (az új Fujitsu Siemens Primergy RX220 rack kiépítésű kiszolgáló gépekkel) 60 csomóponti gépből (összesen 114 DualCor processzorból) áll, összesen több mint 350 Gigaflop teljesítményt nyújtva. Ezzel egy időben a Szegedi Tudomány Egyetemen a már leszállított konfigurációt 24 újabb Fujitsu Siemens csomóponttal (node) bővült. Az MTA KK-n három alkalmazási területen használják modellezésre, kutatásra a szerverarchitektúrát: a levegő széndioxid tartalmának átalakítása, idegrendszeri átvitelekkel kapcsolatos gyógyszerkutatás, valamint az ózon szerepének a modellezése témában.   

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09