A BitTorrent újabb lépései a legális piacon

forrás Prim Online, 2006. október 27. 07:45
A BitTorrent a napokban bejelentette, hogy együttműködik olyan ázsiai hardware gyártókkal, mint az ASUS, a Planex és a QNAP. A megkötött szerződések értelmében a cégek hamarosan megjelenő routerei és médiaszerverei beépített BitTorent klienssel rendelkeznek majd. A technológia alkalmazásával ezeknél a berendezéseknél a jövőben számítógépre sem lesz szükség a tartalmak letöltéséhez. A BitTorrent üzleti vállalkozásként igyekszik meghódítani újabb cégeket, kisebb stúdiókat.
A YouTube fájlcserélő 2005-ös indulása előtt a BitTorrent volt a rosszhírű fájlcserélő. Ha valaki egy népszerű klasszikus filmet vagy akár a legújabb sorozatok egyes epizódjait akarta letölteni, azonnal hozzáférhetett a BitTorrenten keresztül. Amióta a BitTorrent elkezdte 2001-ben működését, 80 millió ember használta letöltéshez, és jelenleg is minden pillanatban 5 millió ember csatlakozik a rendszerhez.

Ahogy a BitTorrent népszerűsége egyre nőtt, egyre inkább támadták a filmstúdiók és a producerek a BitTorrent üzemeltetőit azzal, hogy ez a technika sérti a szerzői jogokat. Az utóbbi években egyre több olyan oldal jött létre, melyeken keresztül gyorsan, ingyenesen lehet letölteni filmeket és egyéb alkotásokat az interneten keresztül. A BitTorrent kitalálója, Bram Cohen 2004-ben érezte úgy, hogy a BitTorrent éretté vált ahhoz, hogy üzletileg sikeresen működő cégként működjön tovább, valamint a szerzői jogvédők támadásai és a konkurencia is arra ösztönözték, hogy döntő lépéseket tegyen. Ekkor alkalmazta Ashwin Navint, a sikeres bankárt és a Yahoo! üzleti fejlesztőjét, akinek segítségével a következő évben látványosan fellendítette üzleti sikereit, közös együttműködésbe kezdtek a filmstúdiókkal és más cégekkel is.

2006-ban kötött a BitTorrent megállapodást a Warner Bros. Stúdióval, mely szerint a stúdió felhasználja filmjei legális terjesztésében a fájlcserélő technológiát. A BitTorrent a megállapodás óta folyamatosan kezdeményez szerzői jogokat védő üzleti együttműködéseket.

A filmstúdiók remélik, hogy a BitTorrent technológia alkalmazásával sikerül visszaszorítani a kalózkodást és rávenni az emberek jelentős részét, hogy illegális letöltések helyett kiváló minőségű, legális tartalmakat töltsenek le fizetség fejében. Egy amerikai kutatás szerint a peer-to-peer rendszerről mozifilmeket letöltők 38 %-a állította, hogy 5 dollárt fizetne egy film legális letöltésért, továbbá a TV show-kat letöltők 47 %-a 50 centet fizetne egy-egy kedvenc műsora letöltésért. A kutatásból jól látszik, hogy a fájlcserélő rendszert használók jelentős része áttérne a legális letöltésre, ha így elfogadható áron juthatnának a filmekhez.

A BitTorrent következő nagy lépését 2007-re tervezi, további cégekkel, hardware gyártókkal folytatnak tárgyalásokat tevékenységük kiszélesítése érdekében ezúttal már Ázsiában is. A BitTorrent egy olyan sikeres együttműködést szeretne véghez vinni, amilyet az Apple hajtott végre az iTunes és az iPod kapcsán. Az MP3 lejátszók már évek óta piacon voltak, amikor az Apple bevezette új termékét, azonban mégis az Apple lett a piacvezető, mivel olyan módszert fejlesztett ki a fogyasztóknak, amivel legális úton tölthettek le zenéket elfogadható áron.
Kulcsszavak: BitTorrent filecserebere

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05