A South Park készítői és a Német Futball Liga a YouTube ellen

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 30. 19:09
Mostanáig a YouTube-ra ellátogatók megtekinthették a népszerű South Park jó néhány epizódját is, azonban a jövőben erre már nem nyílik lehetőségük, ugyanis az üzemeltetők törölni kényszerültek azokat.
A web kettes portál sikere abban rejlik, hogy számtalan sorozat valamint más televízióból felvett műsorok is megtalálhatóak annak adatbázisában, azonban ezeknek egy része jogvédett anyag. Így például a South Park különböző részei is engedély nélkül kerültek fel az oldalra, amelyet nyilvánvalóan sérelmezett az annak jogait bíró Comedy Central tévéadó, az üzemeltetők pedig elkerülendő a pereskedést eltávolították a szóban forgó videófájlokat. Ugyan néhány rövid részlet még mindig fellelhető a YouTube-on, azonban ezeket még tolerálja a Comedy Central.

Ugyancsak számtalan jogvédett sportközvetítés is felkerült a közösségi oldalra, amelyek részben a Német Futball Liga (DFL) tulajdonát képezik. A DFL komolyan fontolgatja viszont, hogy jogi úton rendezze az ügyet a web kettes portállal, amennyiben azok nem tisztítják meg adatbázisukat a kérdéses tartalmaktól. A Német Futball Liga ez ügyben felvette a kapcsolatot az UEFA-val valamint a Fifa-val is, hogy közösen harcoljanak a szerzői jogot semmibe vevők ellen.

Egyes lapinformációk szerint a YouTube időközben már ezer sportvideót is kitörölt szervereiről, tíz nappal ezelőtt pedig több mint 30 ezer mozgóképanyagot távolítottak el rendszerükből.
Kulcsszavak: onlineszolg jog videó YouTube

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50