DVDrent: még nem konkurencia az IPTV

forrás Prim Online, 2006. október 31. 07:17
Az interneten keresztüli tévészolgáltatás (IPTV) tesztüzeme zajlik a T-Online-nál és a TVNet-nél. Ez az egyenes adás mellett többek között filmkölcsönzést (video-on-demand) is lehetővé tesz majd az előfizetők számára. Egy kattintás a távirányítóval, és már nézhető is a kiválasztott film. A DVDrent cég , amely az interneten közzétett filmtárából rendelt dvd-ket futárral viszi házhoz előfizetőinek, egyelőre nem tart az IPTV szolgáltatás hazai indulása miatti visszaeséstől, az előfizetőik számának emelkedése jelenleg töretlen.
A hagyományos videókölcsönzők már jó ideje dvd-kínálattal is igyekeznek versenyben maradni. A DVDrent két évvel ezelőtti színre lépése azzal teremtett új helyzetet, hogy az interneten böngészhető filmtárából kiválasztott dvd-ket futárral viszi házhoz előfizetőinek, megspórolva ezzel azt is, hogy ki kelljen mozdulni a lakásból. Sőt, nem filmenként kell kölcsönzési díjat fizetni, hanem havi előfizetésért korlátlan mennyiségben rendelhető futár. A Fotexnet Kft. által életre hívott, idén szeptember elején már 25 ezer tagot számláló szolgáltató először Budapesten, majd később további városokban is jelentős pozíciókat szerzett. Fekete Erzsébet, a társaság kereskedelmi vezetője szerint még néhány évig biztosan nem kell foglalkozniuk az IPTV kihívásával, hiszen az csak azokat a felhasználókat éri el, akik szélessávú internet kapcsolattal rendelkeznek, és ez Magyarországon még nem mindenhol elérhető, illetve nem mindenki számára megfizethető.

Szuszkó László, a TVNet IPTV hálózati infrastruktúráját szállító Allied Telesis hazai képviseletének vezetője szerint is az első év még az új technológia „kóstolgatásának” időszaka lesz. A külföldi tapasztalatok azt mutatják azonban, a felhasználók várják az új lehetőséget, s amint a többi szolgáltató infrastruktúrája is felzárkózik, gyors térhódítás következik. Talán éppen ahhoz hasonló, mint ahogy most a DVDrent szárnyal.

A filmkölcsönzés jövőbeni alakulását a kényelmi szempontok mellett az ár is befolyásolja. Kérdés, hogy a DVDrent versenyképes tud-e majd maradni az IPTV-vel szemben. Emellett az IPTV megjelenése talán nem is ellenfél, hanem éppenséggel újabb lehetőség lesz a DVDrent számára, hiszen mint virtuális filmtár, már jelentős bázissal rendelkezik.

Összességében elmondható, hogy az elkövetkező egy-két év valóban az átmeneté lesz, ahol jól megfér egymás mellett a futárral kivitt DVD és az IPTV szolgáltatás. Ugyanakkor a szélessáv havidíjai folyamatosan csökkennek, míg a penetráció rohamosan nő. E kettő szükségszerűen hozza majd magával a hálózatos, on-demand jellegű műsorszolgáltatás fokozatos eluralkodását. Úgy tűnik, ebben a versenyben az lesz a befutó, aki időben lép.
Kulcsszavak: DVD videó onlineszolg IPTV

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50