Átadták a 2006. évi Ericsson-díjakat

forrás Prim Online, 2006. november 6. 19:15
2006. november 6-án – idén immáron nyolcadik alkalommal – osztották ki a középiskolai matematika- és fizikatanárok munkájának elismerésére alapított Ericsson-díjakat.
Az Ericsson Magyarország Kft. Kutatási-fejlesztési Igazgatósága 1999-ben díjat alapított azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés hagyományosan magas színvonalának fenntartásához, illetve emeléséhez. Azok a tanárok részesülhetnek az elismerésben, akiknek tanítványai kiemelkedő teljesítményt értek el valamely jelentős tanulmányi versenyen, vagy akik a legtöbbet tették annak érdekében, hogy tanítványaikkal megismertessék, sőt megszerettessék ezeket a tantárgyakat.

A díjalapítók tisztában vannak vele, hogy a középiskolai matematika- és fizikaoktatásnak jelentős szerepe van abban, hogy a magyar műszaki és természettudományos diplomával rendelkezők tudása világviszonylatban is kiemelkedő. Ennek a szellemi kapacitásnak köszönhető, hogy egyre több hazai és külföldi befektető folytat Magyarországon kutatási és fejlesztési tevékenységet, így kapcsolva be hazánkat a különböző távközlési és egyéb csúcstechnológiák fejlesztésének nemzetközi vérkeringésébe.

Az Ericsson célja, hogy erkölcsi és anyagi elismerést nyújtson azoknak a matematika és fizika tanároknak, akik kiemelkedő eredményt értek el tárgyuk oktatásában. Ehhez két kategóriában oszt ki díjakat.

„Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj

4 matematika- és 4 fizikatanár részére egyenként 200 000 Ft-tal járó díj, melyet olyan tanárok kaphatnak, akik tanítványaikkal az adott tanévben aktívan bekapcsolódtak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok pontversenyeibe (korábban iskolájából egyáltalán nem vagy csak csekély eredménnyel versenyeztek a tanulók), vagy több éve elismerten a legtöbbet teszik a tantárgyuk iránti érdeklődés felkeltéséért és megszerettetéséért.

Az „Ericsson a fizika népszerűsítéséért” díjban 2006-ban

  • Berecz János, Hódmezővásárhely, Bethlen Gábor Református Gimnázium
  • Hartlein Károly, Budapest, BME Fizikai Intézet
  • Juhász Nándorné, Szeged, Tisza-Parti Általános Iskola tanára
  • Pápai Gyula, Sopron, Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola

Az „Ericsson a matematika népszerűsítéséért” díjban 2006-ban

  • Csorba Ferenc, Győr, Krúdy Gyula Gimnázium
  • Kós Géza, Budapest, MTA SZTAKI
  • Minda Mihály, Vác, Boronkay György Műszaki Középiskola
  • Vancsó Imréné, Gödöllő, Premontrei Szt. Norbert Gimnázium

„Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj

2 matematika- és 2 fizikatanár részére egyenként 200 000 Ft-tal járó díj, amelyet olyan tanárok kaphatnak, akiknek tanítványai a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok versenyein, vagy a Varga Tamás, Arany Dániel matematikaversenyek, matematika vagy fizika OKTV, Öveges József, Mikola Sándor, Fényes Imre, Szilárd Leó fizikaversenyek, a Nemzetközi Matematika vagy Fizika Diákolimpiák, a Kürschák József matematikai tanulóversenyek, vagy az Eötvös Loránd fizikaversenyek valamelyikén az 1996-97-es tanévtől kezdődően 1-3. díjat nyertek.

Az „Ericsson a fizika tehetségeinek gondozásáért” 2006. évi díjazottjai:

  • Nagy Tibor, Hódmezővásárhely, Bethlen Gábor Református Gimnázium
  • Pákó Gyula, Budapest, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium


Az "Ericsson a matematika tehetségeinek gondozásáért" 2006. évi díjazottjai:

  • Fazakas Tünde, Budapest, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Iskola
  • Fábián Istvánné, Kecskemét, Zrínyi Ilona Általános Iskola

A díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány Kuratóriuma ítélte oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díj bizottságainak ajánlása alapján.
Kulcsszavak: oktatás díj Ericsson-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50