Októberben a Stration volt a legpusztítóbb

A toplista első helyezettje megizzasztotta a vírusirtókat

forrás Prim Online, 2006. november 7. 10:05
Az Eset Software globális vírusfigyelő rendszerének statisztikái szerint októberben a Win32/Stration féreg okozta a legtöbb fertőzést. A kórokozó igen gyorsan mutálódik, egy hónap alatt több mint 50 variánsa vált ismertté.
A NOD32 antivírus rendszert gyártó Eset minden hónapban közzéteszi a legelterjedtebb internetes kórokozók listáját. A statisztika érdekessége, hogy a cég által kifejlesztett, a felhasználók önkéntes adatszolgáltatásán alapuló globális ThreatSense.Net vírusfigyelő rendszernek köszönhetően nem csupán az elektronikus levelekhez csatolt vírusokat veszi lajstromba, hanem azokat is, melyek egyszerű böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire. 

Az adatok szerint októberben a szeptember 26.-án, Thaiföldön megjelent Stration féreg volt a legpusztítóbb. A fertőzések 4,15%-ért felelős klasszikus levélféreg biztonsági frissítésnek álcázza magát, és elektronikus levelekhez csatolva terjed. A Stration képes letiltani egyes nem frissített víruskeresők állandó védelmét, ami jelentősen meggyorsítja terjedését, illetve sebezhetővé teszi a megfertőzött számítógépeket egyéb vírusokkal szemben is.

Csak a heurisztika nyújt védelmet?

Az első helyezett nyomában közvetlenül ott jár az októberi fertőzések 3,07%-ért felelős Swizzor trójai. Ez a kórokozó az év első felében végig vezette a toplistát, és csak júliust követően szorult vissza. A Swizzor nem csupán elektronikus levelekhez csatolva terjed, hanem böngészés közben is a felhasználók gépeire kerülhet. Amikor a kórokozó aktiválódik, különböző kémprogramokat telepít a számítógépre. Mivel a Swizzor egy automatikus generáló rutint használ a reprodukálódásra, az egyes letöltésekkor valószínűleg változtat önmagán. Emiatt naponta több ezer variánsa jön létre a kórokozónak, ami ráirányítja a figyelmet a heurisztikán alapuló proaktív vírusvédelem fontosságára.

Az októberi toplista harmadik helyén egy másik trójai, a Small.KJ található, ami a múlt havi fertőzések 2,37%-ért felel. A kórokozó feltelepülés után különböző végrehajtható fájlokat próbál meg letölteni az internetről, amik lehetővé teszik a vírus készítői számára, hogy átvegyék a megfertőzött gépek feletti irányítást.

Fájlcserélő hálózaton is

A lista negyedik helyén az új versenyzőnek számító Win32/Adware.Boran található. Ez a kéretlen reklámprogram az Internet Explorerhez ad hozzá különböző gombokat, és kéretlen pop-up reklámokat jelenít meg a felhasználók számítógépein. Az ötödik helyen a több mint egy éve jelen lévő Win32/Netsky.Q található. A fájlcserélő hálózatokat is felhasználó féreg egyike minden idők legelterjedtebb kórokozóinak, és még mindig nem mutatja a kifáradás jeleit.

A hatodik helyen a Win32/TrojanDownloader.Zlob trójait találjuk, ami leginkább underground weboldalakon terjed, és programtörésnek vagy médiakódolási csomagnak álcázza magát. A hetedik helyet a Win32/Adware.DM szerezte meg, ami szintén az Internet Explorerhez ad hozzá kiegészítő gombokat. A kórokozó által feltelepített DesktopMedia nevű reklámprogram visszafoghatja a számítógép teljesítményét.

Végül az októberi toplista utolsó három pozíciójában egy férget (Win32/Brontok.A), egy reklámprogramot (Win32/Adware.180Solutions) és egy jelszó-lopó trójait (Win32/PWS.Lineage.DN) találunk.
Kulcsszavak: Eset vírus NOD32

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50