OxygenOffice Professional 2.0.4

(eredeti néven: OpenOffice.org Premium)

forrás Prim Online, 2006. november 14. 17:29
Az OpenOffice.org Közösség és az OxygenOffice Professional fejlesztői bejelentették az OxygenOffice Professional irodai programcsomag legújabb, 2.0.4-es verzióját. A programcsomag az eddigiekben OpenOffice.org Premium névre hallgatott, de ez az elnevezés félrevezető volt sokak számára, akik az OpenOffice.org termék hivatalos kiadásának vélték ezt a verziót is. Az OxygenOffice Professional 2.0.4 irodai programcsomag az OpenOffice.org 2.0.4 változatának különleges, kibővített kiadása, amely hozzácsomagolt kiegészítők tekintetében múlja felül az eredeti terméket, megtartva annak előnyös tulajdonságait. Természetesen a OxygenOffice Professional irodai programcsomag 100%-ban kompatibilis az eredeti kiadással. A programcsomag Windows és Linux változata letölthető a https://sourceforge.net/projects/ooop/ címről.
OxygenOffice Professional 2.0.4 – szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutatókészítő alkalmazás és még sok egyéb…

Az OxygenOffice Professional 2.0.4 egy nyílt forráskódú, ingyenes, nagy tudású irodai programcsomag, amely kiválóan alkalmas szövegszerkesztési, táblázatkezelési, bemutatókészítési, adatbázis-kezelési és rajzolási feladatok megvalósítására számos operációs rendszer alatt. A programcsomag a kor igényeinek megfelelő eszköz, amelynek működése nagymértékben hasonlít a kereskedelmi forgalomban lévő hasonló célú programcsomagokhoz. De azokkal ellentétben, az OxygenOffice Professional teljesen ingyenes és szabadon használható tetszőleges számú számítógépen, bármilyen célra, magánszemélyek és vállalkozások esetében egyaránt.

Az OxygenOffice Professional alapját adó OpenOffice.org fejlesztését a Sun Microsystems végzi több céggel és az OpenOffice.org önkéntes közösségével együttműködve. Magyarországon a honosítást és fejlesztést az FSF.hu Alapítvány koordinálja a Sun Microsystems Magyarországgal karöltve, szintén az önkéntes közösség segítségével. Az OxygenOffice Professional és az OpenOffice.org technikai támogatása önkéntes, közösség alapú és nem garantált.

OxygenOffice Professional 2.0.4 - kibővített tartalom

A magyar OxygenOffice Professional 2.0.4 változata az alábbi kiegészítőket tartalmazza:

Több mint 2900 elemből álló képtár
Több mint 60 magyar nyelvű sablon, változatos témákban, s ennél bővebb külföldi nyelvű sablontár angol és német nyelven
Több mint 90 Impress bemutatóháttér
További magyar nyelvű kézikönyv, amely a elérhető a Súgó menüből is
További szótárak számos külföldi nyelvhez
Külön Professional csomagok a Linux telepítőben
Wikipedia gyors elérését szolgáló eszköztár
Kibővített súgó menü, alapértelmezetten bekapcsolt részletes tippek
További újdonságok:
Szabványos bővítése az OpenOffice.org forráskódjának, így a továbbfejlesztések a legegyszerűbben elvégezhetők
Az OpenOffice.org nyelvi eszközeinek alkalmazása révén az összes, OpenOffice.org által támogatott nyelvhez készülhet OxygenOffice Professional változat

A OxygenOffice Professional változat forráskódja teljes mértékben kompatibilis a hivatalos OpenOffice.org forráskóddal, így továbbfejlesztése, más nyelvi változatok megjelenése közösségi alapokon végezhető!

Támogatott nyelvek és platformok

Az OxygenOffice Professional 2.0.4 jelenleg magyar, angol, német, olasz, francia, török és grúz nyelvekre érhető el. A nyelvi támogatás a felhasználói felületet, a súgót és általában a helyesírás-ellenőrzőt foglalja magába. Érdekességként készült egy öt nyelvet (magyar, angol, német, olasz, francia) összefogó Windowsos telepítő is.

Az OxygenOffice Professional 2.0.4 – megfelelő bináris csomagjai – telepíthető Windows és Linux operációs rendszerekre.

OpenOffice.org

Az OxygenOffice Professional alapját a szabad és ingyenes OpenOffice.org irodai programcsomag adja.

Újdonságok az OpenOffice.org 2.0.4 verziójában

Általános hibajavítások és teljesítménynövelés
Biztonsági és titkosítási lehetőségek bevezetése a PDF kimenetben
Nagyobb kompatibilitás (Calc HTML importálás fejlesztése; a tudományos szövegszerkesztésben népszerű LaTeX formátum támogatása a Writerben; a KDE grafikus felület rendszerbeállításainak átvétele Linux és egyéb operációs rendszerek alatt; WordPerfect dokumentumok importálásának és exportálásának javítása)
Kiemelt támogatás a kiegészítések fejlesztőinek (például a függőségi viszonyok, frissítések vagy a sablonok kezelésében)
Még több nyelv támogatása

A fejlesztések, javítások részletes listája elérhető a következő linken:
(http://development.openoffice.org/releases/2.0.4.html)

Az OpenOffice.org 2.0.4 magyar változata

A speciális magyar változat az alábbi fontosabb javításokat és fejlesztéseket tartalmazza az eredeti OpenOffice.org-hoz képest:
Pontosabb helyesírás-ellenőrzés
Bár a hivatalos OpenOffice.org helyesírás-ellenőrzője már a magyar fejlesztésű Hunspell helyesírás-ellenőrző lett, a folyamatosan fejlesztett Magyar Ispell helyesírási szótár legújabb változatát biztosan csak az FSF.hu által készített verzió tartalmazza. Így tovább javul a program – egyébként kiváló – magyar helyesírás-ellenőrzése.
Magyar betűkészletek kényelmes kiválasztása
Ha nincs kijelölve szöveg, akkor a betűkiválasztó panelen az „árvíztűrő tükörfúrógép” vagy a „külvízen úszó szárazjégtörő kisjármű” szöveg jelenik meg. Mindkettő tartalmazza a magyar ábécé összes ékezetes betűjét, ezzel is segítve a megfelelő betűkészlet kiválasztását.
Pontosabb magyar elválasztás
A folyamatosan fejlesztett magyar elválasztási adatbázis legújabb változatát tartalmazza a magyar OpenOffice.org 2.0-s változata.
Javított képaláírás
A magyar verzióban a hazai konvenciókhoz van alakítva a képaláírás. A hivatalosban így néz ki: "Ábra 1: Ez egy ábra", a javított változat: "1. ábra: Ez egy ábra".
Javított HTML-export
A hivatalos verzió nem kezeli tökéletesen a HTML-állományok ékezetes karaktereinek exportálását. Az FSF.hu verzióban ez tökéletes.
A "--" jelek megfelelő cseréje
A program a hivatalos verzióban a "--" jeleket kvirtmínuszra cseréli szavakon belül, amit a magyarban nem használunk. A javított változat "--" esetén gondolatjelet (nagykötőjelet), "---" esetén pedig kvirtmínuszt helyettesít.
Szebb, kiegyenlítettebb íráskép
A program a betűkészletek egalizálási adatait automatikusan használja.
Néhány angol, nem honosítható szöveg javítása
Néhány üzenet nem honosítható a program által biztosított módszerekkel, ezt az FSF.hu verzió megoldja.
Javított PostScript kimenet
Javítás, amely arra utasítja a PostScript meghajtót, hogy ne helyettesítse be a betűkészleteket. Ezzel kizár egy hibalehetőséget, amely korábban azt okozta, hogy az ékezetes betűk helyén négyzetek vagy kérdőjelek jelentek meg.
Kulcsszavak: iroda OpenOffice

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Ez a csalási forma szedi leggyakrabban áldozatait az idősek körében

Leginkább a számítógépes vírusoktól és adataik illetéktelen kézbe való kerülésétől tart ez az 50 évnél idősebb korosztály, és 10 százalék körüli azok aránya, akik voltak már online csalás vagy támadás áldozatai, derült ki egy friss kutatásból. Csalás észlelése esetén kiemelkedő azok aránya, akik rendőrséghez fordulnának, de az informális segítségkérés és a szolgáltató felkeresése is jellemző. 

2024. március 20. 19:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05