Példaértékű román-magyar együttműködés az IT&C területen

forrás Prim Online, 2006. november 15. 18:04
A román Távközlési és Informatikai Minisztérium, illetve a magyar Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium kooperációja példaértékűnek tekinthető, amelynek köszönhetően a térség vonzó lehet nemcsak az európai, hanem a más kontinensről származó befektetők szemében is.
A már megvalósított projektek és a további tervek bizonyítják, hogy nemcsak stratégiák szintjén, hanem a gyakorlatban is sikerült olyan lépéseket megtenni az információs technológia és távközlés területén, amelyek a két ország előnyére válnak.

A 2006. november 16-ai , Budapesten zajló román-magyar közös kormányülés előtt egy kis összegzést kínálunk az elmúlt egy év eredményeiből.

Visszatekintő

Az első román-magyar közös kormányülésre 2005. október 20-án került sor. A közös kormányülés 2-es számú szekciójában, amely a gazdasági verseny, a tudásalapú gazdaság és az információs társadalom kérdéseivel foglalkozott, két dokumentum született:

1.    A román Távközlési és Informatikai Minisztérium, valamint a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2005. január 14-én kötött együttműködési megállapodásának életbeléptetéséről szóló protokolluma
2.    Négyoldalú nyilatkozat az információs társadalom fejlesztése érdekében, amelyet a román Távközlési és Informatikai Minisztérium, valamint a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve az RMDSZ és a magyarországi Országos Román Kisebbségi Önkormányzat fogadott el.

Az együttműködési megállapodások lehetőséget adnak közös pályázásra, célul tűzve ki a nemzeti kisebbségek integrálását az információs társadalomba, valamint a kétoldalú üzleti kapcsolatok erősítését. A két minisztériumi fél szakértői szinten is fontosnak találja a közös fellépést. Támogatja az együttműködést a szabályozások, stratégiák kidolgozásánál, eGovernment, eLearning, eCommerce porgramokat, a szoftverfejlesztést és a kulturális örökség digitalizálását. Ennek megfelelően az elmúlt évben a következő előrelépések történtek.

2005. április 21-én Budapesten először ülésezett Budapesten a két minisztérium szakembereiből álló román-magyar vegyesbizottság.

2005. augusztus 2-án felavatták a Bihar megyei Éradonyban az első e-magyar pontot. 2005. folyamán 90 e-magyar pontot hoztak létre. Az e-Magyar pontok révén mintegy 350.000 erdélyi magyar számára vált lehetővé az internetes kommunikáció. A lakosság által ingyenesen és  könnyen elérhető, kiszámítható minőségben szolgáltató közösségi internet-hozzáférési pontok sok települést kapcsoltak rá a világhálóra.

2005. október 20-án Bukarestben zajlott a román-magyar IT&C üzletember- találkozó, amelyen több, mint 50 cég képviseltette magát. A rendezvényt a Távközlési és Informatikai Minisztérium szervezte közösen a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, az ITD - Hungary-vel, az Informatikai Vállalkozók Szövetségével valamint az ARIES és ANIS szervezetekkel közösen.

2005. október 20-án elindult a www.bilateral.hu, illetve a www.bilateral.ro.kétnyelvű portált, amely romániai és magyarországi üzleti információkat tartalmaz.

2005. október 21-én Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter Bukarestben fogadta Kovács Kálmán, magyar informatikai minisztert. Megbeszélésükön szó került az IT&C piac szabályozásáról és stratégiák kidolgozásáról az uniós előírásoknak megfelelően.

2005. decemberében a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium szakemberei román kollegáik rendelkezésére bocsátották a szélessávú adatátvitelre és a digitális televíziózásra vonatkozó magyar stratégiát. A román-magyar szomszédság előnyeire építve készült el az amerikai és ázsiai befektetők számára a határtérség közös prezentációja.

2005. december 2-án Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter a Budapesten tartott Infocommunication Summit vendége volt. A rendezvény az uniós országok jobb együttműködését tűzte ki célul az IT&C szektorban, nagy hangsúlyt helyezve a regionális együttműködésre. A summit résztvevői két szekcióban dolgoztak. Az egyik “Cohesion through IC&T” - amely azt vizsgálta, hogy a gazdaságban milyen lehetőség van az infrastrukturális és tartalmi fejlesztésre, mindezt hogyan lehet megvalósítani a strukturális alapok felhasználásával. A másik szekcióban,  “Competitiveness through IC&T” -együttműködési lehetőségek az innováció, a kutatás és az export területén. Nagy Zsolt miniszter bemutatta Románia jelenlegi helyzetét az IT &C szektorban, illetve, hogy milyen exportsratégiát dolgoztak ki az ágazatnak, és ebben milyen szerepet kaphat a regionális együttműködés.

Nagy Zsolt miniszter megbeszéléseket folytatott Kovács Kálmán magyar informatikai miniszterrel és a magyarországi Országos Román Kisebbségi Önkormányzat elnökével, Traian Crestával. Ez alkalomból Nagy Zsolt olyan AeL leckéket adott át a magyarországi román tannyelvű iskoláknak, amelyeket a román iskolákban is használnak.

2005. december 9-én Marosvásárhelyen a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem székhelyén felavatják az első erdélyi e-klubot.

2006-ban a magyar kormány átszervezésekor a Informatikai és Hírközlési Minisztériumot beolvasztották a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumba. 2006. október 26-án Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter Dr. Kóka Jánossal, a magyar gazdasági és kereskedelmi miniszterrel megállapodott, hogy a román-magyar gazdasági együttműködés keretén belül tovább viszik az IT&C ágazatra vonatkozó kétoldalú kooperációt.

Forrás: RMDSZ

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50