Hívj vissza délután az email-emen!

forrás Prim Online, 2006. november 28. 10:48
Ez, a ma még kissé furcsának tűnő felszólítás a nem is olyan távoli jövő része. Már hazánkban is gőzerővel dolgoznak a szakemberek - a többek között - e-mail címhez is köthető telefonszámokat megvalósító ENUM projekten. Az ENUM (Telephone Number Mapping) egy hatalmas globális telefonkönyv, mely összeköti bolygónk 1.2 milliárd telefonvonalát a világ 360 millió internet-felhasználójával. De milyen előnyöket tartogat ez számunkra?
Több mint tízmillióan már ingyen csevegnek

Az ENUM lényege, hogy "megmondja" az arra kíváncsiaknak (tipikusan szoftvernek), hogy vezetékes telefonszámunk esetleg elérhető-e az internet irányából. Ha internet előtt ülve (ún. softphone-t vagy IP telefont használva) barátaink kedvenc VOIP szolgáltatatójukon át tárcsázzák jól ismert vezetékes telefonszámunkat, akkor a drága vezetékes hálózat helyett a hívás az interneten át végződik: teljesen ingyen. A projekt jelen állapotában is már több mint 10 millió felhasználót szolgál ki világszerte.

Mikor lesz nálunk is ENUM?

"Mindössze néhány hazai VOIP szolgáltató ad ENUM-os elérést az ügyfeleinek. Ha egy VOIP szolgáltató előfizetője 06-21-es számáról a másik VOIP szolgáltatónál előfizető üzletfelét akarja felhívni (06-21-es számán) a hívás - annak ellenére, hogy azt az interneten keresztül végződött - díjköteles" - árulta el Sándor Zolán távközlési szakértő.

Az ENUM igazi hazai premierje egyelőre várat magára, de az érdeklődők számára már egy magyar nyelvű (két egyetem egy internetszolgáltató által összerakott) online tudásbázis rendelkezésre áll az ENUM projekt magyar oldalán (http://enum.sze.hu/).

Kritikus tömeg kell új szolgáltatásokhoz

Az ENUM számos izgalmas, teljesen újszerű, életünket megkönnyítő szolgáltatást tartogat számunkra. Például lehetőség lesz arra, hogy ne csak IP-telefonunknak, hanem pl. e-mail címünknek, Skype vagy MSN azonosítónknak is saját ENUM száma legyen - azaz ha a tervek valóra válnak, mindenki hívhatóvá válik minden hálózatból.

A helyzet ugyanaz, mint 15 évvel ezelőtt a fax, vagy mint 10 évvel ezelőtt az e-mail volt, vagy amilyen a videotelefon napjainkban. Ha e felhasználók száma túllép egy kritikus határt, egy csapásra futótűzszerű terjedésre számítanak a szakértők. Képzeljük csak el: egy eddig szétdarabolt, ingyen hívni csak "hálózaton belül" (Skype - Skype-ot például) képes rendszerek egy nagy egységes bárki által elérhető hálózattá állnak össze!

A szolgáltatók ellenérdekeltek

A dolog azért nem fenékig tejfel, mert a napnál is világosabb, hogy az ENUM projekt "erőltetése" elsősorban állami, felhasználói érdek. Jól jelzi ezt, hogy ugyan legutóbb 2004-ben, de már volt hazánkban is elnyerhető pályázati pénz is ENUM-os fejlesztésre. A szolgáltatók ellenérdekeltsége nyilvánvaló, hisz bevételük előfizetési díjból és a percdíjból tevődik össze. Számukra jelentős bevételkiesést jelentene, ha az eddig fizetős hívások egy része egy csapásra ingyenessé válna. Talán ezért is van, hogy a technológia már évek óta adott, és még ma is pénzbe kerül, ha egyik 06-21-es számról egy másik (nem a mi hálózatunkban előfizető) 21-es VOIP számot hívunk.

VOIP telefonközponttal már most is ENUM-ozhatunk

"Kiskapu - mint mindenre - erre is létezik, de egyelőre csak külföldi számokra, hisz a magyar ENUM felhasználók száma elenyésző" - árulja el Sándor Zoltán az Alközpont megkérdezésére. Ha nem közvetlenül (ún. softphone-al, vagy IP telefonnal) csatlakozunk kedvenc VOIP szolgáltatónkhoz, hanem VOIP-telefonközpont segítségével, a probléma egy huszárvágással megoldható! Az intelligens IP telefonközpont ugyanis minden hívás előtt először megtudakolja, hogy lehet-e ENUM-on keresztül ingyen végződtetni a hívást, és ha biztos nem, csak akkor engedi tovább a fizetős irányba.

forrás: www.alkozpont.net
Kulcsszavak: =alközpont VoIP iptelefon

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09