Vásárlás a neten - jobb félni, mint megijedni

forrás Prim Online, 2006. december 1. 12:39
A netes vásárlás gyors és kényelmes. Akkor mégis miért vállalják jó néhányan még mindig a bolti tülekedős vásárlás nyűgjét? Az első számú ok a biztonság. Az amerikai Nemzeti Fogyasztói Szövetség szerint az elmúlt évben a vevők 32 millió dollárja bánta az internetes csalás valamilyen formáját. A hitelkártya-információk ellopásától a tisztességtelen kereskedőkig tartó lista az amúgy hálófüggő számítógép-használókat is elriasztotta a netes vásárlástól.
Az igazán minőségi online boltok arra törekszenek, hogy mind megbízhatóságban, mind a jó hírnév terén megfeleljenek a hagyományos üzletek többségénél megszokottnak. A titkosító programok, a felügyelő csoportok és a minősítési rendszerek csak néhány a netes vásárlók védelmét szolgáló, megvalósulóban levő intézkedések közül. A biztonságos vásárlás érdekében a vevőknek azonban bizonyos mértékben le kell mondaniuk a netes vásárlásokra nagyobbrészt jellemző, impulzív vásárlásról. A biztonságos és a veszélyes helyek megkülönböztetése némi odafigyelést, utánajárást igényel. De még így is jóval kisebb erőfeszítésbe és időbe kerül óvatos netes vásárlóvá válni, mint parkolóhelyet találni a bevásárlóközpontnál.

Az online bűnözés terén már régóta nem arról van szó, hogy a hackerek és a vírusírók adatrombolási céllal nagystílű kártevő programokat terjesztenek el az interneten. A céljuk egészen más: sokkal inkább anyagi előnyhöz akarnak jutni. „Az adattolvajok nagyon cselesek, és folyvást új módszereket eszelnek ki, hogy az internetezők pénzéhez hozzájussanak” – magyarázza Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető konzultánsa. „A felhasználók nagy része nem tudja, hogy az internetes banki műveleteknél vagy vásárlásnál használt kényes információkat, például a számla adatait vagy a jelszavakat az adattolvajok elfoghatják, ha nem megfelelő a számítógép védelme. Naponta 7,92 millió, csaló weblapra irányító, adathalászó levél forog az interneten. A leggyakrabban bejelentett kártevő programok 80 százaléka ki tudja kémlelni a bankkártya- vagy számlainformációkat, illetve módosítani tudja a webkapcsokat, hogy a felhasználókat a csalók oldalára irányíthassa. Sajnos, sok felhasználó ezt gyakran nem veszi azonnal észre” – mondja a szakértő.

A Symantec biztonsági tanácsai online vásárlások és banki tranzakciók esetére:

  • Böngésszen biztonságban! Csak vírusvédelemmel és tűzfallal ellátott számítógépről internetezzen! Így a kártevő programoknak kevés az esélye a személyes adatok elfogására. Fontos: A programokat rendszeresen frissíteni kell!
  • Tegye éberebbé a böngészőt! Mindig a közepes vagy a nagy fokozatú biztonsági beállítást használja a böngészőben! Így a magukat a webböngészőn keresztül telepíteni akaró, kártevő programoknak vagy kémszoftvereknek nehezebb a dolguk.
  • Legyen válogatós! Ne töltsön le mindenféle programot a netről, és ne nyisson meg mindenféle levélcsatolmányt, különben gyorsan beszerezhet egy kártevő programot a gépére!
  • Óvja a személyi adatait! Az interneten sok érdekes netportál és -bolt található. Fontolja meg alaposan, hogy valóban bármely netes boltban tároltatni akarja-e személyi adatait és bankkártyaszámát! Ügyeljen a „https://”-ről felismerhető, védett oldalakra!
  • Óvakodjon az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található! A megbízható oldalak működtetői sok energiát és pénzt fordítanak arra, hogy a felhasználók számára kifogástalan szolgáltatást biztosítsanak. A hibákat tartalmazó oldalakat tekintse megbízhatatlannak!
  • Legyen bizalmatlan! Az állítólag a banktól vagy egy netszolgáltatótól származó, a számlainformációk és a jelszó továbbítását kérő, vagy ezeknek egy linken keresztül felhívható weblapon történő megadására felszólító e-mailek többnyire hamisak (adathalászó levelek). A gyanús leveleket rögtön törölje! Ha bizonytalan, hívja fel a bankot!
  • Válasszon biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját használja jelszónak, hogy valamivel nehezebbé tegye az adattolvajok dolgát!

Biztonságos-e ez a hely?

Minden tisztességes bevásárlóhelynek „védett szerverrel” kell rendelkeznie, amely titkosítja a fizetési információkat a felhasználó és a kereskedő rendszere közti úton. A hely védettségéről az alábbiak közül legalább egynek a megléte árulkodik:
  • Felugró ablakban érkező információ, amely arról tájékoztat, hogy a fizetéshez történő továbblépéskor a vevő egy védett helyre lép be.
  • Az URL-ben egy „s” betű a http:// után, tehát így kezdődik: https://
  • Az Internet Explorer felhasználókat az alsó navigációs sorban megjelenő lakat ikon tájékoztatja.
  • A Netscape Navigator felhasználókat az alsó navigációs sorban megjelenő zárt lakat ikon tájékoztatja ugyanerről (a nyitott lakat a nem védett helyet jelzi).
  • Ha egy webhely azt állítja magáról, hogy védett, de a fenti jelek egyikét se mutatja, akkor a biztonság kedvéért tájékozódjon a biztonsági szoftver szállítójánál! Soha ne adja meg fizetési információt olyan helyen, ahol nincs védett szerver!

Kiben bízhatunk?

Ne engedje ki a kezéből a védelmet, ne bízza azt csak a kereskedőre! Még a védett helyeken történő vásárlásnál is érdemes betartani az alábbi alapvető elővigyázatossági lépéseket:

  • A netes vásárláshoz használjon mindig hitelkártyát! A bankszámlakártya, a készpénz, a csekk vagy a pénzesutalvány jóformán sosem jár ugyanolyan fogyasztóvédelemmel.
  • Egyes helyeken számlát nyithat, így nem kell ismételtem megadni az adatait minden egyes vásárlásnál. Ha ehhez a számlához jelszó tartozik, használjon legalább nyolc karakter hosszú, kis- és nagybetűkből, számokból és írásjelekből álló jelszót!
  • Jól gondolja meg, mielőtt „egy kattintásos” számlát nyit egy olyan számítógépről, amelyet többen használnak, mert megeshet, hogy a zsebére fog valaki vásárolni!
  • Mindig nyomtassa ki az online vásárlás bizonylatát, hogy tudja, mikor és mennyit költött!
  • Sose adja ki a személyi vagy adószámát egy netes kereskedőnek, még akkor se, ha azt állítja, hogy szüksége van rá!
  • Ne vásároljon nagyon értékes műtárgyat az interneten!
  • Sose vásároljon olyan helyen, ahol az áru visszavételéért költséget számítanak fel!

A megbízható oldalak megfelelnek az alábbi követelményeknek:

  • Világosan és részletesen tájékoztatnak a garanciáról és a visszaküldési szabályokról.
  • Közlik a szállítási és az esetleges adó miatti költségeket.
  • Szembetűnően tájékoztatnak az összes kapcsolati információról, a nevekről, a címről, a telefonszámokról stb.
  • Gyorsan válaszolnak az e-mailben feltett kérdésekre.

Ha a webhelyen van „üzenőfal”, érdemes megnézni, hogy vannak-e visszatérő, aktív üzenők (jó jel), vagy negatív megjegyzések (egyértelműen rossz). A megbízható helyek általában az illegális, vagy illetlen áruk kereskedelmét megtiltó rendszabályokat is hoztak.

A megfigyelő szervezetek közül néhány, a Better Business Bureau, a The Public Eye és a CPA WebTrust saját feltételrendszert alakított ki a biztonságos helyek minősítésére, és az ezeknek a feltételeknek megfelelő e-kereskedelmi helyeket minősítő címkével is ellátja. A Misc.consumer fogyasztói levelezőcsoport átfogó listát készített a rosszhírű kereskedőhelyekről, az Internet Fraud Watch (internetes csalásfigyelő) pedig a hamis ajánlatokról és a lehetséges átverésekről tájékoztat.

Csak biztonságosan!

Gombás László szerint a képlet egyszerű: „Ha vásárolni megyünk, bezárjuk a lakást. Ugyanígy, a felhasználóknak megfelelően védeniük kell a számítógépüket, ha kilépnek az internetre.” A Symantec szakértője ezért egy korszerű víruskereső használatát ajánlja, amely a szokásos kártevők (a vírusok és a férgek) mellett a kémszoftvereket is felismeri és eltávolítja. Emellett egy, a hackertámadásokat a számítógéptől távol tartó, behatolásgátlóval (Intrusion Prevention System) felszerelt tűzfal használata is fontos. Praktikusan, a Norton Internet Security-ben és a hasonló védelmi csomagokban a kényes felhasználói adatok védelmére az egyéb, hasznos funkciók mellett mindkét program, valamint egy levélszemétszűrő is megtalálható.

Az internetes ügyleteknél, így a netes banki műveleteknél vagy a vásárlásnál még több védelmet biztosít az októbertől kapható új speciális program, a Norton Confidential. A szoftver felismeri az interneten a hamis weboldalakat, és erre figyelmezteti a felhasználót, mielőtt az kényes adatokat adna meg. Újdonságként a Norton Internet Security 2007 biztonsági csomagnak is része egy, a netes ügyleteket védő funkció.

A nyugalom telepítése

Egyre több az olyan netes vásárló, aki az otthoni gépét használja erre a célra, és a nagyvállalatok által használtakhoz hasonló, magáncélú védelmi megoldást telepít. Az otthoni gépen tárolt bizalmas és pénzügyi információk védelmének szükségessége különösen a szélessávú kapcsolattal (xDSL-lel, ISDN-nel vagy kábelmodemmel) rendelkező felhasználóknál nagy. A tűzfal és a hasonló megoldások meg tudják akadályozni a hackereket abban, hogy hozzáférjenek a bizalmas fájlokhoz és értékes információt lopjanak. Az olyan internetszűrő programok, mint a Norton Internet Security 2007, képesek arról is gondoskodni, hogy a böngésző csak védett szerverre küldje el a hitelkártya adatokat. Az internetszűrés emellett azzal is segíti a titokvédelmet, hogy képes megakadályozni a gyerekeket a meghatározott személyes adatok kiküldésében.

Mivel a gyakorlatban sem a netes, sem a hagyományos vásárlás nem 100 %-osan megbízható, sokkal több esélyünk van az internetes csalásokkal szemben, ha mindig ügyelünk arra, hogy a túloldalon felismerhető jele van-e a védett szervernek, és a vásárlás előtt használjuk a józan eszünket. Ne feledjük, hogy a csillogó-villogó webhely nem feltétlenül törvényes. A megbízható helyeknek jó a híre, egyértelműen közlik az esetleges járulékos költségeket és gyorsan válaszolnak a vevők kérdéseire.

A Norton Confidential egyszerű online tranzakció védelmet biztosít, amely megkönnyíti a felhasználók számára az adatok és azonosítók védelmét az online kapcsolat közben. A Norton Confidential eszköztár a felhasználó böngészőjének eszköztárához illeszkedik, folyamatos nyugalmat biztosítva a felhasználó online tranzakciói során. A Norton Confidential egyetlen, jól látható és egyszerű jelzőn keresztül kommunikál a felhasználóval a veszélyeztetettségi szintről – biztonságos oldal esetén a felhasználó zöld jelet lát „Nincs észlelt veszély” felirattal. A védelem második szintjén vizuális ikonok tájékoztatnak – egy személyi számítógép és egy földgömb – amely tudatja a felhasználóval, hogy a számítógép és a weboldal is biztonságos.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09