A biztonsági fenyegetések 2007-es tízes listája

forrás Prim Online, 2006. december 2. 15:31
A McAfee közzétette a McAfee Avert Labs adataira alapozott, a 2007-es évre vonatkozó biztonsági fenyegetések top tízes listáját, amely több mint 217 000 különböző ismert, és több ezer eddig azonosítatlan fenyegetést tartalmaz. Ebből világosan látszik, hogy a hivatásos és szervezett bűnözők egyre nagyobb számban terjesztik rosszindulatú programjaikat.
A McAfee Avert Labs által előre jelzett top tízes biztonsági fenyegetések a következők, nem feltétlenül veszélyességük sorrendjében:

  • A népszerű online szolgáltatásokat – mint amilyen az eBay – megcélzó, hamis belépési oldalakkal dolgozó, jelszavak lopására szakosodott weboldalak számának növekedése.
  • A spamek, különösen a sávszélességet jelentős mértékben lecsökkentő képes spam-ek száma további növekedést mutat
  • A webes videómegosztás népszerűsége elkerülhetetlenné teszi, hogy a hackerek az MPEG fájlokat célozzák meg a rosszindulatú kódok terjesztésének eszközeként.
  • A mobileszközök egyre „okosabbá” válásával, valamint azáltal, hogy egyre gyakrabban rendelkeznek netes kapcsolattal, a mobiltelefont célzó támadások egyre elterjedtebbek lesznek.
  • A nem kívánatos kereskedelmi programok (Potentially Unwanted Programs – PUP) növekedésével a reklámprogramok is csatlakoznak a főáramhoz
  • Az identitáslopás és az adatvesztés továbbra is napirenden maradnak – ezen bűncselekmények gyökere általában a számítógéplopásokban, a biztonsági másolatok elvesztésében és a megfertőzött információs rendszerekben keresendő.
  • A hackerek által kedvelt botok és automatizált feladatokat ellátó egyéb programok növekedése várható.
  • Visszatérnek a meglévő fájlokat módosító rosszindulatú programok és vírusok.
  • A rootkitek száma a 32-bites platformokon növekedni fog, csakúgy, mint az ezek elleni védelmet és orvoslást nyújtó eszköztár.
  • A sérülékenységek továbbra is aggodalomra adnak majd okot, amit csak növel a sérülékenységek feketepiaci keresettsége.

„A számítógépek rövid időn belül mindennapi életünk lényeges és alapvető részévé váltak, ezáltal rendkívüli lehetőségek nyíltak a rosszindulatú programok íróinak a pénzszerzésre” – mondja Jeff Green, a McAfee Avert Labs termékfejlesztési vezető alelnöke. „A kifinomultabb technikák térnyerésével az egyszerű felhasználók számára egyre nehezebb beazonosítani és elkerülni a rosszindulatú programfertőzéseket.”

2006 júliusában a McAfee bejelentette az adatbázisában szereplő kétszázezredik fenyegetéssel szembeni védelem hivatalos közzétételét. A vállalat 2006. január 1. óta körülbelül ötvenezer új fenyegetéssel bővítette adatbázisát, az ismert fenyegetések száma az év végére meghaladhatja a kétszázhuszonötezret is. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a McAfee arra számít, hogy 2007 végére az azonosított fenyegetések száma eléri a háromszázezret, bizonyítva ezzel növekedési potenciálját.
Kulcsszavak: McAfee security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05