Nyílt levél a domainregisztrátorokhoz

forrás Prim Online, 2006. december 6. 08:08
Az F-Secure kutatási igazgatója, Mikko Hyppönen weblogján ezúttal már nyílt levelet intézett a domain regisztrátorokhoz, amelyben az eBay-t érintő „phishing”, vagyis adathalász támadások példáján keresztül hívja fel újból a figyelmet a regisztrátorok felelősségére.
Hyppönen különösen erőteljes hangvételű levelében név nélkül vonja felelősségre a domainkereskedő cégeket, amiért nyilvánvalóan valótlan adatokat megadó személyeknek is végeznek regisztrációt. A cégek ugyanis kérdés nélkül bejegyzik a kért, a jövőben valószínűleg adathalászatra, vagyis az egyes kereskedelmi, intézményi oldalakat használók személyes adatainak illegális megszerzésére használt webcímeket. Hyppönen szerint a regisztrátoroknak minden gyanús esetben meg kellene győződniük az adatok valódiságáról, mielőtt engedélyezik egy-egy webcím, különösen az egyes jól ismert kereskedelmi célú oldalak, vagy intézmények nevéhez hasonló nevek bejegyzését.

Mikko Hyppönen levelét az alábbiakban közöljük:

Kedves Domainregisztrátorok!

Tudom, hogy Önök egy olyan üzletágban dolgoznak, amelyben bárkinek regisztrálnak domainnevet, ha szüksége van rá.

De biztosan engedni akarják, hogy bármilyen domainnevet bejegyezzenek? Még akkor is, ha a nevet kétségtelenül adathalászatra fogják felhasználni?

Mint például, mondjuk, az a személy, aki egy olyan .com domaint akar regisztrálni, amelyben benne van az „ebay”, illetve a „sign_in” (bejelentkezés) szó? Nem nyilvánvaló, hogy valami van ennek a háttérben?

Látják, tegnap ezt meg is tette valaki.

Mr. „Craig Smith” az angliai Kilwinningből „directNIC” névvel regisztrálta a „signin-ebay-c.com” domaint. Most egy adathalász oldalt működtet rajta, amely a következő címen érhető el:

http://signin-ebay.com/ebay.com.wseaylSAPldllSignlcpartnerld=2pUserld=siteid=
0pageType=pa1=i1=bshowgif=&UsingSSL=ru=http3A2F2Fwwwebycom&pp=pa2=ermsg=
runame=ruparams=ruproductsid=favoritenav=confirm=ebxP.html

Ez a csaló oldal a felhasználóktól elkéri eBay-es felhasználói nevüket és jelszavukat, majd a www.statesmanjournal.com oldalon keresztül, nem biztonságos e-mail formátumot használva, elküldi a részleteket a támadó e-mail címére: a maildeusere@gmail.com – ra.

Nem lenne értelme vajon, ha a regisztrátor kiszűrné az ilyen nyilvánvaló célú regisztrációkat és végezne egy valódi, személyes felmérést, mielőtt megadja az engedélyt? Vagy legalább ellenőrizné, hogy akinek a nevére kerül a domainnév, nem egy nyilvánvalóan kitalált személy.

Ha kérdése van a fent említett domainnévvel kapcsolatban, lépjen kapcsolatba Mr. Smithszel azon a telefonszámon, amelyet ő adott meg regisztrációjakor: 123142311. Egészen valódinak tűnik! Biztos vagyok benne, hogy a hitelkártyája is sajátja.

Üdvözlettel:
Mikko Hyppönen
(kutatási igazgató)
F-Secure Corporation
Kulcsszavak: pishing domain F-Secure

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09