Mit érdemes a fotósnak olvasnia?

Széles Csongor, 2006. december 7. 14:29
Könyvbemutató: "Fotoszintézis: Egy egyszerű bevezető a fényképészet varázslatába". Egy könyv, amelyet olvasni szeretnénk magyarul is...
Bryan Mosst nem kell bemutatni. Ő egyike a sajtófotózás nagy öregeinek, aki most nagyon finom stílussal és tartamommal töltötte meg új könyvét. A PhotoSynthesis című könyv néhány képet és valamivel több szöveget tartalmaz. Viszont olyan gondolatok tömbösödnek a könyben, amelyen egy életen át rágódhat az ember...

Néhány évvel ezelőtt a megboldogult Carl Mydans előadást tartott az egyik fotós műhelyen. Négy képpel illusztrálta mondandóját. A következő évben szintén megtartotta beszédét. Egyetlen képet mutatott meg.

Valami ilyen érzés fog el, amikor Moss pályafutását nézzük. A kevesebb sokkal több. Csak pár képet mutat meg. A jövőben talán képet sem kell mutatnia. A művészet túlnő a látványon.

Moss újságoknál fényképészként és képszerkesztőként dolgozott több éven át (San Francisco Chronicle, San Jose Mercury News és a St. Louis Post-Dispatch). Jelenleg a White Cloud Workshoppal foglalkozik, a "valódi emberek valódi fényképeinek" dedikált weboldallal.

A fotózás területétől függetlenül, ez a könyv mindenki számára fontos lehet. A kezdő számára, akinek pályája kezdetén minden frissítő csepp számít. A sajtófotós számára olyan tanulsággal szolgál, amely megkönnyíti a mesterfokozat elérését. A veterán fotóst emlékezteti arra, mi mindent tanult az úton és hogy hogyan alkalmazza az összegyűjtött tudást. A könyv nem foglalkozik a technikai részletekkel, nem ad sikerrecepteket. Ehelyett azt fedi fel, amit a fotózás nagyjai mindig is tudtak: a fényképezőgép eszköz csupán, kiszámítja az expozíciót és beállítja az élességet. De nem gondolkodik és nem érez. A gondolat és az érzés mindig a fotós emberi érintésétől függ. A PhotoSynthesis a fotózás intuitív folyamatainak gyakorlati alkalmazásáról beszél - megidézi, hisz benne, megosztja velünk.

A könyvben valós praktikus tanácsokat is találunk, Moss-féle perspektívában. Amikor egyik fotós megkérdezte tőle, hogy milyen epizódokat kellene megörökíteni a szombati eseményen, azt ajánlotta, hogy csütörtökön figyelje meg a családját, hogy lássa: mennyi kiszámíthatatlan mozzanat vesz körül bennünket...

Az egyszerű gondolatokban rejlik az igazi mélység... A fénykép a pillanat ihlete...

Moss nagy olvasottságú fotográfus és bőséges bibliográfiával szolgál, ha mélyebben el szeretnénk merülni témáiban. Közben pedig nagyszerű idézeteket olvashatunk a fotózásról, az életről, az univerzumról, mindenről. A könyvet csupán az idézetek miatt is megéri elolvasni.

Amit Edward Weston és Arnold Newman elmond a kompozícióról, amit Charles Mingus elmond az egyszerűségről, és amit Moss elmond a gyakorlati fegyelemről - az pótolhatatlan.

Jó lenne ezt a könyvet fordításban is olvasni, addig az angolul értők a szerző weboldalán 29,95 dollárért megrendelhetik a könyvet. Megéri.
Kulcsszavak: fotó könyv

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50