Fujifilm FinePix F40fd arcfelismerő rendszerrel

Széles Csongor, 2007. január 4. 17:21
A Fujifilm újabb modellt mutatott be, amely az F20, F30 és F31fd mellett erősíti a Fujifilm F sorozatát. Az F40fd megnövelt képfelbontással (8,3 MP) és ennek köszönhetően kisebb ISO érzékenységgel (ISO 2000), valamint a Fuji legújabb arcfelismerő rendszerével készül versenyezni a konkurenciával. Érdekes módon az F40fd két memóriakártyát is támogat (xD és SD), de hiányzik róla az F30-nál megszokott rekesz- és záridő előválasztás.
A kompakt kategóriába tartozó gép alapfilozófiája a bonyolult technológia és az egyszerű használhatóság optimális ötvözete. Az F40fd a hardveres arcfelismerés mellett megkapta a Real Photo Processzor II képfeldolgozó chipet és a Super CCD HR VI képérzékelőt. Emellett 8,3 megapixel felbontású képeket készít, maximum érzékenysége ISO 2000, a kategóriában megszokott 3x optikai zoomot kapott, valamint az akku mostmár akár 300 fényképre is elegendő.

Aki eddig drágállta az Olympus és a Fuji által használt xD kártyákat, most örülhet, hiszen az F40fd támogatja a sikeres és költségkímélőbb SD kártyát is.

Átdolgozták a felhasználói felületet és a tokozást is. Az új F-szériás így karcsúbb elődeinél, csupán 2,33 cm vastag, valamint három színben is kapható: ezüstben, bronzban és kékben. Az ingzsebbe csúsztatható fényképezőgépen 2,5 inches LCD képernyő is helyet kapott, amely az új kialakításnak köszönhetően a korrábbi modellekhez képest 25 fokkal növelte meg a látószöget. A felvétel módokat kiválasztó tárcsa is megújult, így könnyebben hozzáférhetünk a legnépszerűbb beállításokhoz, javítottak a gombok kialakításán is, ráadásul az átalakított kézhezállóbb felhasználói felületnek köszönhetően szinte pofonegyszerű az F40fd használata.

Real Photo technológia

A Real Photo technológia a CCD, a képfeldolgozó processzor és az objektív Fuji féle összhangzattanát jelöli. A Super CCD HR VI érdekessége az, hogy a képérzékelőn elhelyezett fényérzékeny cellák nem négyzet, hanem nyolcszög alakúak, ebből kifolyólag nagyobb a felületük is, amelynek köszönhetően fényérzékenyebbek a hagyományos CCD-nél. Ez kevesebb képzaj mellett nagyobb ISO értékeket tesz lehetővé.

Az RP Processor II különlegessége a kétszeres zajszűrés. Ennek köszönhetően F40fd esetenként élesebb és tisztább képeket készít a konkurrenciánál. Olyan optimalizált rendszerrel van dolgunk, amely a Fuji állítása szerint az egyik legjobb minőségű fényképeket hozza létre a téma megvilágításától függetlenül.

Arcfelismerés

A FinePix F40fd a Fujifilm negyedik fényképezőgépe, amely megkapta napjaink egyik legfigyelemreméltóbb technológiáját. Röviden arról van szó, hogy a Fujinál megállapították, hogy a legtöbb arckép gyenge fényben készül, emiatt aztán sokszor életlenek is. Az arcfelismerő funkciónak köszönhetően a fényképezőgép automatikusan a kompozícióban megjelenő arcokra fókuszál, még akkor is ha a háttér kontrasztosabb vagy szembetűnőbb. Például hátulról megvilágított arcok esetében nagyon jól használható.

Nézzük röviden a legfontosabb adatokat:

ˇ    Hardveres arcfelismerő funkció
ˇ    Real Photo Processor II, új Super CCD HR VI
ˇ    Maximális felbontáson ISO 2000 érzékenység
ˇ    8,3 megapixel
ˇ    3.0x zoom
ˇ    Energiatakarékos (akár 300 kép készíthető egy feltöltött akksival)
ˇ    IR csatlakozás
ˇ    VGA minőségű, 30 fps videó hanggal
ˇ    PictBridge kompatibilitás

A Fuji FinePix F40fd 2007 márciusától lesz kapható, az árát egyelőre nem árulta el a gyártó.


Kulcsszavak: kamera Fuji

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09