Emelkednek a kábeltelevíziós, csökkennek az internetes díjak

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 5. 09:02
Az idén 6-10 százalékkal emelkednek a kábeltelevíziós díjak, miközben az internetcsatlakozásért fizetendő összegek csökkennek, illetve ha nem változnak, akkor többnyire nő a sávszélesség.
Az UPC Magyarország átlagosan 10 százalékkal emeli a kábeltelevíziós szolgáltatások árát, míg más piacokon jövőre inkább árcsökkenésre számít. Különösen igaz ez az internetes és telefonszolgáltatásokra.

Szűcs László, a cég sajtókapcsolati igazgatója az MTI-nek elmondta: az idén minden bizonnyal folytatódik az a tendencia, ami az elmúlt években kialakult. Azaz az internetes és a telefonszolgáltatási díjak folyamatosan mérséklődnek az egyre nagyobb verseny miatt. Példaként megemlítette: ugyanazt a minőségű internetes szolgáltatást ma fél-harmad áron lehet megvásárolni, mint 5-6 évvel ezelőtt, illetve ugyanannyi pénzért 5-6 szoros sebességet kap az előfizető.

Az UPC, készülve a további versenyre, azt tervezi, hogy bővíti internetes csomagválasztékát: új csomagot ad majd a teljesen kezdőknek, illetve a legnagyobb magánfelhasználóknak. Szűcs László kifejtette: a telefonpiacon nagyon élessé vált a verseny, sok szolgáltató tevékenykedik, s ezért nagyon valószínű, hogy az idén is csökkennek az árak. A televíziós piacról közölte: bár a listaáras havidíjak nem csökkentek, tavaly először akcióban már nagyon nagy kedvezményeket adtak az új előfizetőknek. Úgy vélte, a folyamatot tekintve ez csak az első lépés volt. Az UPC-nek a magyar piacon 730 ezer kábeltévés, 180 ezer internet-, 170 ezer UPC Direct és több mint 50 ezer telefon-előfizetője van.

A 310 ezer előfizetővel rendelkező T-Kábel az előre jelzett fogyasztói árindex-el, mintegy 6 százalékkal emeli kábeltelevíziós díjait, míg a szintén kábelen nyújtott másik két, a telefon- és internetszolgáltatás árán nem változtat. A társaság az idén egyrészt új területeken szeretne előfizetőket szerezni, ám úgy véli, ma már inkább az előfizetők megtartása fontosabb.

Szathmári Géza, a GTS Datanet vezérigazgatója az internetes trendekről elmondta: tavaly és 2007-ben nagymértékben nőtt és nő a sávszélesség, ami egyértelmű jele annak, hogy a szolgáltatók felkészülnek az internetes televíziós (IP TV) szolgáltatásra. Hozzátette: tavaly csökkentek az árak, de drámai mértékű mérséklődés nem volt. Ez várhatóan az idén is így lesz, mivel inkább a sávszélesség növelése a fő cél. Szathmári Géza szerint nagyobb számú IP TV ajánlat 2007 közepére várható, a GTS Datanet szintén tervezi e szolgáltatás beindítását. Szakértők szerint az is elképzelhető, hogy az alternatív szolgáltatók közös platformon indítják majd az IP TV-t.

A vezérigazgató közölte: a széles sávú internet iránt nagy az igény. A GTS tavaly az utolsó negyedévben az eddigi leggyorsabb növekedést tapasztalta: novemberben például 2.500 ügyfél szerződött vele.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50