Súlyos PDF hiba, veszélyben banki adataink

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 5. 13:05
Egy nemrég felfedezett PDF hibáról kiderült, hogy megfelelően formázott JavaScript segítségével lehetővé teszi a teljes merevlemez tartalmának elérését, beleértve a számlavezetési adatokat is.
Az első találgatások szerint a hiba csak egyes webes felületeket érintett volna, de most két egymástól független biztonságtechnikai vállalat, a WhiteHat Security és az SPI Dynamics is arra a következtetésre jutott, hogy gyakorlatilag teljesen kiszolgáltathatja gépünket a kiskapu. Eredetileg az gondolták, hogy csak weboldalakon elhelyezett PDF állományokhoz ad fokozott hozzáférési hibát a biztonsági rés, de mára kiderült, hogy egy közvetlen linkkel a felhasználók gépei is veszélybe kerülhetnek. Billy Hoffman, az SPI Dynamics egyik vezető szakértője szerint ez azt jelenti, hogy egy rosszindulatú felhasználó tehát JavaScript segítségével elolvashatja mappáinkat, módosíthatja, vagy törölheti azokat, vagy éppen tartalmukat elküldheti saját gépére, valamint szoftvereket telepíthet és futtathat gépünkön.

Jeremiah Grossman, a WhiteHat Security informatikai igazgatója szerint a hibát az okozza, hogy az Adobe Systems Acrobat Reader programjának böngésző segédszoftvere engedélyezi a PDF állományokhoz fűzött linkelt JavaScrip futtatását. Rossz hír, hogy a támadáshoz csupán egy PDF fájl szükséges a felhasználó gépén, ez pedig szinte biztosan megtalálható, a már telepített, de még egyszer sem használt Acrobat Reader is tartalmaz egy minta fájlt. Az Adobe nem ismerte el maradéktalanul a hibát, de nem is tagadja. Közleményükben az áll, hogy szerintük a „Flash Player, Reader és a modern böngészők” vélhetően megakadályoznak egy ilyen támadást, bár még nem vizsgálták meg tüzetesen a hibát. A rendkívül veszélyes helyzetre megoldást jelenthet az Adobe Reader 8-as változatának letöltése a http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html címről, ám ez csak a múlt hónapban jelent meg, és a felhasználók többsége nem telepítette, vagy éppenséggel nem is tud létezéséről. A korábbi változatokhoz szükséges javítócsomagokat a lehető legrövidebb időn belül megpróbálják elkészíteni.
Kulcsszavak: pdf security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50