Az S&P visszajavította a Magyar Telecom és az Invitel kilátását

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 12. 09:15
Visszajavította negatívról alakulóra a Magyar Telecom B.V. és holdingcége, az Invitel Holdings N.V. egyébként mélyen spekulatív, "B plusz" szintű, hosszú futamú cégadósi osztályzatának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a Hungarian Telephone and Cable Corp.(HTCC) megállapodott az Invitel Holdingsszal a szolgáltatást ténylegesen végző Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. (Invitel) átvételéről.
A S&P egyben megerősítette a megszorításokkal már befektetőinek tekintett "BBB mínusz" alapsávnál négy fokozattal gyengébb osztályzatot.

A héten jelentették be Budapesten, hogy a HTCC megvásárolja a Matel N.V. - a Magyar Telecom B.V. közvetlen anyacége - 100 százalékát, és ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát szerzi meg, a záráskori hitelállomány átvállalásának beszámításával összesen 470 millió eurós vételárért.

A Standard & Poor's csütörtöki londoni elemzése szerint a hitelminősítő egyrészről elismeri az ügylet adósminőség-javító elemeit, mivel a tranzakció a két vezető magyarországi alternatív távközlési szolgáltatót egyesíti, 20 százalékos várható piaci részesedéssel, és piacvezető pozícióval a 54 magyarországi hagyományos koncessziós térség közül 14-ben.

Ez lehetővé teszi az egyesült cégnek, hogy jobb feltételek mellett versenyezzen a piacot uraló Magyar Telekommal - ennek besorolása az S&P listáján elsőrendű "A mínusz", de negatív kilátással -, és állja a folyamatos szabályozói és versenynyomást az alaptevékenységének számító hangátviteli üzletágban, áll a világ legnagyobb hitelminősítőjének elemzésében.

A Standard & Poor's szerint emellett az egyesített vállalat várhatóan javítani tudja majd működési hatékonyságát hálózatának optimalizálásával, a támogatói funkciók vagy a piaci tevékenység összekapcsolásával, és így szilárd szabadkészpénz-képzési kapacitást teremt magának a magas adósságteher törlesztésére.

Másrészről azonban a tranzakció számos bizonytalanságot is jelent, például az új cég tőkeszerkezetével és pénzügyi politikájával kapcsolatban középtávon. Mindemellett a Standard & Poor's nem tartja a HTCC-t az anyavállalat, a TDC A/S alapvető fontosságú vagyonelemének, és jelentős kockázatát látja annak, hogy a TDC meg akar majd szabadulni a HTCC-től, ahogy az egyesülés lezajlik, áll a csütörtöki londoni elemzésben.

Mindemellett az S&P szerint annak a kockázata is megvan, hogy az egyesített céget rövid vagy középtávon eladják egy harmadik vállalatnak, ami további bizonytalanságot jelentene.

A Standard & Poor's október 12-én rontotta a Magyar Telecom B.V. cégadósi besorolásának kilátását leminősítést valószínűsítő negatívra az addigi stabilról, arra hivatkozva, hogy a vállalat adósságot akar kibocsátani a további osztalékfizetés fedezeteként.

Az S&P akkori londoni indoklása szerint a lépés előzményeként az Invitel bejelentette, hogy új holdingcége, az Invitel Holding N.V. 2013-as lejárattal 125 millió euró változó kamatozású adósságot ad ki, amelyből a magánrészvényeseknek folyósít további osztalékot.

Az S&P szerint ez a vártnál agresszívabb pénzügyi politikát jelent, mivel az osztalékfizetés a cég adósságterhének tényleges emelkedését fogja eredményezni.

A Standard & Poor's 2004 júliusában adta meg a Magyar Telecom B.V.-nek a jelenlegi "B plusz" besorolást.

A Moody's Investors Service októberben a szintén mélyen spekulatív, "B1" szintű vállalati adóskockázati osztályzattal látta el az Invitel Holdings N.V.-t, és rögtön leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá is vette a besorolást, miután a cég bejelentette a 125 millió eurós adósság kiadását.

A Standard & Poor's szeptemberben az addigi stabilról negatívra rontotta a Deutsche Telekom és magyarországi stratégiai érdekeltsége, a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását is, a német cég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a visszavett tavalyi és 2007-es előrejelzésekre hivatkozva.

A S&P, amely hagyományosa együtt mozgatja a két cég adósosztályzatait és azok kilátásait, megerősítette a DT és a Magyar Telekom egyaránt elsőrendű, "A mínusz" hosszú távú kockázati besorolását, de megjegyezte, hogy ez a következő 12-18 hónapban egy fokkal romolhat, ha a német anyacég nem tudja mérsékelni a befektetések pénzügyi hatását.

A Magyar Telekom "A mínusz" besorolása egy fokkal meghaladja az S&P által a szuverén magyar devizaadósságra a tavaly júniusi leminősítés óta érvényben tartott, negatív kilátású, már csak közepes befektetői "BBB plusz"-t, viszont a szuverén magyar adósosztályzat kilátása ennél a cégnél karácsony előtt visszajavult negatívról stabilra.
Kulcsszavak: Invitel Magyar Telecom S&P

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50