Bíróság elé kerülhet az Apple az iTunes miatt Norvégiában

Milkovits Gábor, 2007. január 29. 21:22
A norvég fogyasztóvédelmi ombudsman október 1-ig adott határidőt az Apple-nek az iTunes-on forgalmazott tartalmak megnyitására, ellenkező esetben bírósági eljárást helyezett kilátásba.
Björn Erik Thon ombudsman még tavaly júniusban adott ki egy olyan állásfoglalást, amely szerint az az Apple által folytatott gyakorlat, hogy az iTunes-ról pénzért letöltött zenék csak a cég iPod lejátszóin hallgathatók meg, ellenkezik a norvég törvényekkel. Ennek hatására más európai országokban is felülvizsgálták a helyzetet, maga az Apple azonban nemigen reagált, így az ombudsman megtette a következő lépést. Ennek értelmében a cégnek szeptember végéig lehetővé kell tennie, hogy a rivális gyártók készülékeivel is együttműködjenek az iTunes-os tartalmak, különben vállalniuk kell a jogi következményeket. Az ügy első körben az úgynevezett „Piaci Tanács” elé kerülhet, amelynek hatalmában áll jogilag hibás szerződések és eljárások módosítását eszközölni. Ezután következhetnek a rendes bíróságok, amelyek Thon szerint pénzbüntetést is kiszabhatnak az Apple-re, ha nem teljesíti időben a felé támasztott feltételeket.

Fontos kiemelni, hogy a norvégokkal együttműködő más európai fogyasztóvédelmi szervezetek is hasonló lépéseket terveznek, Finnországban, Franciaországban és Németországban. Közös állásfoglalásuk szerint a DRM technológia felhasználói jogok korlátozására történő alkalmazása ellenkezik a törvényességgel. Szerintük a felhasználóknak éppen, hogy szabadon kellene tudniuk rendelkezni az egyszer már megvásárolt javakkal, beleértve azt a jogot, hogy tetszés szerinti készüléken lejátszhassák az iTunes-ról pénzért letöltött zenéket. Az Apple illetékesei eddig nem reagáltak a bejelentésre. Fontos ide kapcsolódó hír, hogy a nagy lemezkiadók fokozatosan enyhíteni kívánnak az eddigi szigorú gyakorlaton, és másolásvédelem nélküli digitális zeneszámokat is forgalmazni terveznek az interneten.
Kulcsszavak: jog onlineszolg iTunes Apple

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50