HD moziélmény a Canon HV20-al

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 31. 14:29
A Canon legújabb kamerája a legmagasabb HD formátumot is támogatja, ráadásul a valós, film-hű másodpercenkénti 24 kockás felvételi üzemmóddal is rendelkezik.
A kameragyártók a jelek szerint már teljesen felkészültek a Blue-ray HD DVD, illetve HD tv átállásra, mivel sorra jelentetik meg az ezeket  a szabványokat támogató készülékeiket, a Canon mostani modellje még egy lépést tett a moziszerű élmény felé. A HV20 a magasabbik HD felbontást, a progresszív képfelépítésű 1080 pixel szélességű 1080p-t is támogatja. Ez az otthoni lejátszás csúcsminősége, ám a Canon egy kifejezetten 24 képkockás felvételi módot is beépített gépébe. Ez megegyezik a hagyományos celluloid alapú film esetében a másodpercenkénti lamella-nyitások számával, vagyis olyan sebességű, mintha filmkamerával dolgoznánk. A gyártó szerint az eredmény meglepően filmszerű hatás. A készülék képes 3 megapixeles állóképek készítésére, 10x-es optikai zoommal rendelkezik, és természetesen képstabilizálót is beleépítettek. Az áprilisban érkező újdonság ára tudásának megfelelően nem kevesebb, mint 1099 dollár lesz.

A Canon közleménye:

A Canon ismét bővíti nagyfelbontású (HD) videokameráinak választékát. Az új, Canon HV20 jelű modell a HV10 méltó társa, ebben a készülékben is a Canon 2,96 megapixeles, 1920x1080 képpontos HD CMOS képérzékelője található. Valódi HD felbontással, HDV1080i formátumban rögzíti a felvételeket – ez az első széles körben elérhető kamera, amely a mozifilmeknél is alkalmazott progresszív módot is támogatja.

A HV20-as készülék alapja a Canon három-pilléres HD kamerarendszere: a valódi HD CMOS képérzékelő, az eredeti Canon optika és a HD-re optimalizált DIGIC DV II processzor. Az új modellt Super Range optikai képstabilizátorral (OIS) építették, az „Instant AF” rendszernek köszönhetőn szuperpontos, ugyanakkor nagysebességű automatikus élességállításra képes – ez a Canon első olyan kamerája, amelyen megtalálható a HDMI (High Definition Multimedia Interface) csatlakozó is. A HDMI a kamera televízióhoz vagy számítógéphez való csatlakoztatásának a legegyszerűbb módja, így a HD-minőségű videók a nagyképernyős megjelenítőkön is azonnal megtekinthetők.

A HV20 jellemzői:
-    2,96 megapixeles, 1920x1080 felbontású valódi HD CMOS képérzékelő
-    Nagyteljesítményű „Instant AF”, amely szuperfinom, nagysebességű autófókuszt tesz lehetővé,
-     manuális élességállítás a „Focus Assist” segítségével
-    Canon HD Video objektív 10-szeres optikai zoom-mal és Super Range optikai képstabilizátorral
-    DIGIC DV II processzor, további digitális fényképezési funkciókkal
-    Mozifilm-stílusú progresszív 25P (Progressive) mód, egyedi CINE képbeállításokkal
-    Teljes kényelem: HDMI csatlakozó, mikrofonbemenet kézi hangerő-beállítással, vakupapucs


Canon 1920x1080 felbontású, valódi HD CMOS képérzékelője

A HV20 jelű kamera 2,96 megapixeles valódi HD CMOS képérzékelője kiváló, teljes 1920x1080 felbontású HD videorögzítést tesz lehetővé, áramkörbe épített zajcsökkentő technológiával. A HDV ma is a legnépszerűbb HD formátum azon filmkészítők körében, akik számítógépen szeretnék vágni az elkészült anyagokat.
A kompakt kialakítás és a HD CMOS energiatakarékos működése lehetővé tették a Canon mérnökeinek, hogy kivételesen jól használható és könnyen hordozható kamerát hozzanak létre: az ergonomikus kialakítás kényelmes fogást és egyszerű használhatóságot biztosít.

Instant AF

A HV20 kézi és automatikus élességállítást is lehetővé tesz. A Canon „Instant AF” rendszere szupergyors, és igen pontos autófókuszt biztosít, amelyet kifejezetten a HD felvételeknél fellépő igényekhez igazítottak. A „Focus Assist” a kézi élességállítás során segít a tiszta kép elérésében.

10-szeres optikai zoom – Super Range optikai képstabilizátor

A Canon mindig az optikai fejlesztések csúcsán állt, a világ egyik olyan gyártója, amely professzionális kamerákhoz is gyárt objektíveket. A HV20-est egy precíziós, 10-szeres nagyítású, kifejezetten a HD felbontású kamerákhoz kifejlesztett objektívvel építették, emellett fokozatos ND (Neutral Density) szűrővel és Super Range optikai képstabilizátorral rendelkezik. A fejlett képstabilizátor kétféle mozgás-érzékelési módot is használ, így alacsony és magas frekvenciákon is képes a rezgések kompenzálására – például a felhasználó lélegzéséből eredő mozgásoknál, amelyeknek kiegyenlítésére nem minden rendszer képes.
A Super Range rendszer hatékonyan működik a digitális fényképek elkészítésekor is.

DIGIC DV II processzor és digitális fényképezés

A DIGIC DV II processzor a HD minőségű képalkotás megnövekedett igényeihez készült, ennek eredményeként fejlett képzaj-csökkentési technológiával is rendelkezik. A kiváló színvisszaadásnak köszönhetően a felvételeken telített és élénk színek jelennek meg.
A DIGIC DV II lehetővé teszi a videofelvételek készítése közben a szimultán fényképezést is, a MiniSD memóriakártyára akár 2,07 megapixeles felvételek is rögzíthetők. Korszerű digitális fényképezési funkciók is rendelkezésre állnak – többek között az egygombos hisztogram-megjelenítés. A kamera rendelkezik beépített vakuval és PictBridge közvetlen nyomtatási lehetőséggel is.

Mozifilm-stílusú felvételkészítés 25P (Progesszív) módban

A HV20 jelenleg az egyetlen olyan HDV1080i kamera, amely alkalmas a 25P (Progressive) módban történő képrögzítésre is. A 24 képkocka/másodperces képrögzítéshez hasonlóan ezt a HD CMOS úgy teszi lehetővé, hogy progresszív és váltott soros kiolvasásra is képes. A felső kategóriás XH-sorozatú kamerákból megszokott „cine gamma”, „cine mátrix” és egyéb változók beállításával a televízión visszajátszva is igazi mozifilm-érzést kölcsönözhetünk a felvételnek. (A CINE beállítások az 50i és standard DV PAL felvételeknél is használhatók.)

HDMI a teljes kényelemért

A HV20 segítségével kényelmesen készíthetők el a HD felvételek, hiszen a nagy teljesítmény meglepően egyszerű kezelhetőséggel párosul. A HV20 a Canon első olyan kamerája, amely HDMI csatlakozóval is rendelkezik – a kamera így HD-kompatibilis televízióhoz is csatlakoztatható, és így egyetlen kábelen küldi a minőségi videó- és hangjeleket a televízióba. A HDMI segítségével a kamera számítógéphez is kapcsolható.
A mikrofonbemenethez kézi hangerőállítás is tartozik, így a kiváló minőségű hang a film igényeihez illesztve rögzíthető – a fejhallgató-csatlakozó segítségével pedig rögzítés közben is ellenőrizhetjük a hang erejét és minőségét. A továbbfejlesztett vakupapucs többféle tartozék – többek között reflektorok és fényképezéshez használt vakuk – csatlakoztatását is lehetővé teszi.
Kulcsszavak: Canon kamkorder HD

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05