Siemens: sokoldalú rádiós szenzor rendszer, új set.top-box

Kovács Attila, 2007. február 4. 15:43
A barcelonai 3GSM Világkongresszuson (febr. 12-15.) mutatja be először a Siemens Automatizálás és hajtások (A&D) ágazata a világszerte alkalmazható, AySystem nevű GSM/GPRS megoldását. Ez a kommunikációs alapkészülékből (Ay terminal) és egy web-interfészből (Portal AyPilot.com) áll, amely centralizált biztonsági és monitoring alkalmazásokra, valamint az alapkészülékek konfigurálására és felügyeletére szolgál. A rendszer Java-technológiára épül, és mind a magán-, mind a vállalati szférában alkalmas személyek védelmére és tárgyak felügyeletére.
Az alapkészülékben integrált szenzorok hőmérsékletet, hangerőt és saját mozgást érzékelnek, és GMS/GPRS rádiós hálózaton üzenetet küldenek, amint egy beállított küszöbérték átlépését észlelik. Az alapértékek beállítása a web-interfész (portál) segítségével történhet csakúgy, mint a szenzorok mérési adatainak lekérdezése, elemzése és ügyfélspecifikus alkalmazásokba integrálása. Az alapkészülék akkora, mint egy pakli játékkártya, és a webkapcsolaton kívül saját érintős funkciós billentyűkkel, egy nyomógombként használható nagy megjelenítővel és  szirénázni is tudó hangszóróval van felszerelve. Vészhívásokat – akár telefonhívás, akár SMS üzenet formájában – gombnyomással lehet kioldani. Oda-vissza kapcsolatban is lehet vele telefonálni, ill. SMS üzenetforgalmat bonyolítani. A kezelő szervek segítségével a készüléket a felhasználója webkapcsolat nélkül, helyben is be tudja állítani. Ez a magánhasználatra jellemző, szemben a központi távvezérlésű professzionális használattal. Ügyfélspecifikus alkalmazásokban az alapkészülék  AySnapOn bővítő modulok rápattintásával egészíthető ki, és Java-technológiával programozható. Ilyen bővítő lehet egy GPS helymeghatározó modul, vagy a biztonsági funkciót kibővítő kamera.

Az alkalmazási lehetőségek sokfélék. Egyrészt az Ay-felhasználó a maga intuíciója alapján, a készüléket maga kezelve könnyen és gyorsan indíthat akciót, pl. vészhívást rádiós összeköttetésen keresztül – vannak gyerekek, törékeny személyek, illetve őrszemélyzet, vagy külszolgálaton lévő munkatársak számára kifejlesztett alkalmazások. Másrészt a beépített szenzorokra alapozott felhasználási lehetőségek skálája is széles, kezdve egyedi tárgyak/objektumok megfigyelésétől teljes járműparkok felügyeletéig bezárólag. A nyílt interfész alkalmazása révén a AySystem a mobilszolgáltatók számára rövid termék-bevezetési időt és alacsony induló beruházási költséget tesz lehetővé. Skálázhatósága (a készülék bővíthetősége ill. a Java kliens-szerver megoldás) révén a rendszer együtt nőhet az igényekkel.

Új Siemens set-top box a digitális tévé és rádió szolgálatában

A Siemens Home and Office Communication Devices Gmbh, a Siemens AG teljes tulajdonú leányvállalata a napokban bejelentette új set-top box készülékét, a digitális földi TV- és rádióadások magas minőségű vételére szolgáló Gigaset M360 T tunert. A doboz egy-két mozdulattal üzembe helyezhető (plug-and-play), és on-screen kijelzője ill. menürendszere és elektronikus programmutatója ( EPG) segítségével kényelmesen kezelhető. Két SCART csatlakozója a TV-készülék mellett a DVD- vagy video-recorderhez való csatlakoztatását is lehetővé teszi, optikai S/PDIF összeköttetésben pedig Surround-Sound-System-hez is kapcsolható. A standby üzemmódban rendkívül kicsi áramfelvételű készülék sokféle szabványnak megfelel, mint amilyen pl. a  DVB-T Standard EN 300 744 és a MPEG2 Transport Stream (ISO/IEC 13818-1). Elegáns kiképzésével minden otthoni szórakoztató rendszerben jól mutat. Kereskedelmi ára 80 euró.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05