Két új Lumix 6-szoros optikai zoommal

DMC-LZ7 és DMC-LZ6

forrás Prim Online, 2007. február 4. 20:28
A Panasonic nagyteljesítményű Lumix digitális fényképezőgép-családja két új taggal bővül. A DMC-LZ7 és a DMC-LZ6 egyaránt 7,2 megapixeles felbontással, hatékony 6-szoros optikai zoomobjektívvel (35 mm-es filmes megfelelés: 37-222 mm) és AA elemekkel történő üzemeléssel büszkélkedhet. Az LZ7 nagyméretű és világos, 2,5’’-os, az LZ6 pedig világos, könnyen látható 2’’-os LCD kijelzővel rendelkezik. A Panasonic kívül-belül új dizájnt adott ennek a sorozatnak, így mindkét modell megjelenése elődjeihez képest divatosabb és jobb minőséget sugall; a gépek kisebbek és könnyebbek lettek, noha elődeihez hasonlóan AA elemekkel működnek.
Az új Venus Engine III képfeldolgozó eljárás révén a képminőség tovább javult, a képfeldolgozás pedig gyorsabb lett. Az LZ7 és az LZ6 ugyanazt az intelligens képstabilizációs rendszert használja, amelyet a Panasonic az LZ7-tel és az LZ6-tal egyidőben bevezetett más Lumix fényképezőgépekben is alkalmaz. Ez a rendszer két jellemzőt ötvöz: a Mega optikai képstabilizátort (O.I.S.) és az intelligens ISO-érzékenység vezérlést – a kettő együtt lehetővé teszi, hogy a felvételek mindig jól sikerüljenek. A Mega optikai képstabilizátor, amely manapság a digitális fényképezőgépek sokak szerint elengedhetetlen jellemzője, kiegyenlíti a kéz remegő hatását, s ennek eredményeképpen világos, éles képek készíthetők zárt helyiségben, éjjel, makrófotózáskor, vagy nagy gyújtótávolság (nagy zoom) használata esetén – vagyis olyan helyzetekben, amelyekben a kéz remegése a legtöbb esetben gondot jelenthet. De sajnos még a Mega optikai képstabilizátor sem képes pillanatfelvétel készítésekor a fotótéma mozgása által okozott életlenséget kiküszöbölni. Ekkor van nagy szükség az intelligens ISO-érzékenység vezérlésre. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

Az LZ7 és az LZ6 számos olyan jellemzőt kínál, amelyek fokozzák a használhatóságot és növelik a kényelmet. Az új Gyorsbeállítás funkció segítségével gyorsan és könnyedén érheti el és állíthatja be a leggyakrabban módosított felvételi paramétereket. Az Easy Zoommal az objektív azonnal a maximális gyújtótávolságra, azaz 6-szoros zoomértékre állítható a megfelelő gomb megnyomásával. Az új dátumbélyegző funkcióval egyszerűen rányomtathatja fotóira a dátumot, de kihasználhatja a Lumix két eredeti jellemzőjét is. Utazás közben megjelölheti, hogy az utazás melyik napján készítette a felvételt. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti. Ez az információ az otthon saját kezűleg kinyomtatott képeken vagy az üzletben előhívatott fényképeken is megjelenik.

Az effektív felbontást 7,2 megapixelre növeltük, amely az LZ7 és az LZ6 kibővített funkcióit támogatja. A beépített memória mindegyik fényképezőgépben mintegy 27MB tárhelyet biztosít, de a fényképezőgéphez nagy kapacitású SDHC-memóriakártya is használható, amely tovább növeli a fényképezés kényelmét és rugalmasságát. A Panasonic eredeti, megnövelt élettartamú Oxyride szárazelemeivel az LZ7-tel mintegy 250, az LZ6-tal pedig közel 260 képet készíthet (CIPA), de természetesen nagy kapacitású ceruzaakkumulátorok használatára is lehetőség van, melyekkel jóval 400 fotó fölé emelkedik az egy feltöltéssel készíthető képek száma. A menüt és a grafikus felhasználói kezelőfelületet szintén átalakítottuk, élénkebb színeket, jobb láthatóságot biztosítva.

A hatékony 6-szoros optikai zoom és a Panasonic életlenséget kiküszöbölő intelligens képstabilizátora révén a DMC-LZ7 és a DMC-LZ6 fényképezőgépekkel még azok is könnyűszerrel világos, éles és gyönyörű képeket készíthetnek, akik kezdők a digitális fényképezés terén. A DMC-LZ7 ezüst és fekete, a DMC-LZ6 ezüst színben lesz kapható.
Kulcsszavak: kamera Panasonic

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09