A nyomok az egyetemre vezettek...

forrás Prim Online, 2007. február 6. 10:43
2006 decemberében eljárás indult egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt. A Miskolci Városi Kapitányság nyomozása fényt derített egy sokszorosító hálózatra. A fiatalember és három társa a Miskolci Egyetem területén 5 ún. „fénymásoló üzletet” üzemeltettek, ahol valójában kalóz DVD-ket értékesítettek: papírtokban 400, műanyag tokban, színes borítóval 700 forintért árulták az illegálisan másolt s sokszorosított termékeket. A fiúk e-mail megrendelésre postai utánvéttel is vállaltak szállítást.
A miskolci nyomozók a napokban razziáztak a fénymásoló üzletekben, majd házkutatást is tartottak a négy fiatalember lakásán, melynek során megtalálták a forrásokat is: a fiatalemberek egy un. DVD-labort (másolóüzemet) működtettek, ahonnan a rendőrök 2,940 db optikai lemezt, egy számítógépet, egy laptopot, egy 600Gbyte kapacitású merevlemezt, színes, fénymásolt borítókat és nem utolsó sorban 6 db DVD-írót foglaltak le. A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a kalózterjesztők fájlcserélő rendszerekről jutottak a filmekhez.

A kis filmterjesztési vertikum - cseppben a tengerként - mutatja a magyar kalóz filmpiac jellemzőit. Fiatalok, egyetemisták, a P2P hálózatokból filmet szereznek, és nyerészkedésre használják – széles nyilvánosság előtt, alig titkolva.

Miskolc és az Egyetem nem először kerül a szerzői jogi bűncselekményekről szóló hírekbe. A helyi rendőrök speciális szerzői jogi és informatikai/internetes ismereteikkel több ügyet is felderítettek már. A Miskolci Városi Kapitányság élen jár a hazai kalózkodás elleni küzdelemben, s számos, igen bonyolult eset felgöngyölítése is nekik köszönhető.

Hazánkban minden 10 DVD-ből 8 hamisítvány vagy másolat, s mintegy 800.000 ember használja a fájlcserélő rendszereket, melyek túlnyomó többsége illegális zene- film- játék- és egyéb software tartalmat kínál a felhasználók számára.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50