A Skype kiolvassa a BIOS-információkat

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 9. 18:34
Egy külföldi programozó nemrég a Skype egy olyan tulajdonságát fedezte fel, ami minden bizonnyal nem használ a cég népszerűségének. Az informatikus szerint a VoIP-program leolvassa a BIOS-ban tárolt információkat.
A Myria álnéven ismert programozó hölgy blogjában számolt be arról, hogy az operációs rendszer indulásakor a Skype-val együtt egy jól elrejtett program is elindul, amelynek az a feladata, hogy összegyűjtse a BIOS-ban tárolt adatokat. Az informatikus 64 bites XP-t használt, s a gép indításakor észlelte, hogy az 1.com nevű szoftver hibaüzenetet generált, mivel az nem találta az NT Virtual DOS Machine-t (lévén, hogy a 64 bites operációs rendszerbe ez nem került beépítésre), ami lehetővé teszi a BIOS-adatokhoz való közvetlen hozzáférést. Feltehetőleg a kis program kiolvassa az alaplap szériaszámát is, azonban valószínűleg más információkat is összegyűjt még. Hogy a megszerzett adatokkal mi történik azt nem lehet tudni, ám az is elképzelhető, hogy a szoftver továbbítja azokat egy központi szervernek.
Hogy a Skype leellenőrzi a számítógépet, az nem újdonság, ugyanis tavaly nagy port kavart a VoIP-cég Intel-lel kötött alkuja, miszerint az internetes telefonprogram csakis az Intel kétmagos lapkáival felszerelt gépeken engedélyezte a tíz résztvevős konferenciabeszélgetéseket.
Kulcsszavak: jog security Skype

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50