Mesterképzések a BMF-en

forrás Prim Online, 2007. február 17. 11:03
A felsőoktatási felvételi jelentkezés határideje az alapképzésre február 15-ével lezárult, a mesterszakokra azonban még egy hónapig, március 15-éig lehet jelentkezni.
A Magyar Akkreditációs Bizottság 2006. december 8-án meghozott döntése értelmében a Budapesti Műszaki Főiskola – az országban az elsők között – a következő tanévtől jogosult a mesterszintű mérnöktanárképzés indítására.

A mesterképzés célja a felsőfokú műszaki képzésre alapozva az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli középfokú, valamint az akkreditált felsőfokú szakképzésben az elméletigényes tantárgyak tanítására, a műszaki szakoktatás területén a pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatokra való felkészítés, továbbá a szakképzési irányultságú tudományos minősítés megszerzésének megalapozása.

A mérnöktanári szak felvételének feltétele a műszaki és informatikai képzési terület valamely alapképzési szakján szerzett alapfokozat (BSc) és szakképzettség megszerzése, valamint az alapképzési szakon a szabadon választható tantárgyak keretében teljesítendő 10 kredit értékű pedagógiai-pszichológiai, pályaorientációs előképzés.

Az okleveles mérnöktanár szak képzési ideje 4 félév, a megszerzendő kreditek száma 120. Ebből szakterületi ismeretek 50 kredit, pedagógiai-pszichológiai ismeretek 40 kredit és az egy féléves összefüggő nevelési-oktatási gyakorlat 30 kredit.

A mesterszintű mérnöktanárképzésben részt vehetnek a gépészmérnök, a had- és biztonságtechnikai mérnök, a villamosmérnök és a mérnök informatikus alapképzési szintű szakképzettséggel rendelkező hallgatók. Az említetteken kívül a szaktárgyat angol nyelven oktató tanári szak a mérnöktanári szak második szakjaként vehető fel. Az angol nyelven folyó képzés jelentősen növeli a megszerzett mérnöktanári oklevél értékét, konvertálhatóságát minden olyan ország irányába, ahol angol nyelven vagy azon is folyik szakképzés.

A képzés – jellegéből adódóan a jövőben is – a karok szoros együttműködésén nyugszik. A mesterképzés nappali formában 2008. februártól indul. A főiskolai szinten végzett mérnöktanárok számára levelező formában indul a képzés 2007 szeptemberében További részletes információk a www.tmpk.bmf.hu honlapon olvashatók, illetve az (1) 666-5389-es telefonszámon szerezhetők.

A BMF Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán idén először indul a Biztonságtechnikai mérnök mesterszak (MSc), amelynek indítását az oktatási miniszter 2006-ban az országban elsők között engedélyezte. A pontosabb tájékozódás érdekében a Kar erről a képzésről Tájékoztató Fórumot tart február 23-án 14 órakor a Bánki Donát teremben (Budapest, Népszínház u. 8. 252.).

A négy féléves képzés mesterfokú végzettséget és okleveles biztonságtechnikai mérnök szakképzettséget nyújt. A képzés előnyös a hallgatók számára: mert két év alatt magasabb szintű (vagy új) végzettséget és szakképzettséget szerezhet egy perspektivikus szakterületen; mert tanulhat nappali tagozaton, akár államilag finanszírozott formában is, de választhatja a munka melletti tanulást a levelező tagozaton; mert tudományos ambíciói esetén végzés után doktori képzésre jelentkezhet.

A képzés célja olyan mérnökök képzése, akik a biztonságtechnika szakterületéhez kapcsolódó természettudományos és specifikus műszaki ismeretek magas szintű elsajátítását követően képesek a biztonságvédelem területén jelentkező műszaki és szervezési, komplex tervezési, üzemeltetési, fenntartási feladatok ellátására. A megszerzett magas szintű műszaki, informatikai, szervezői ismereteik, valamint az ehhez kapcsolódó készségeik révén alkalmasak a személy- és vagyonvédelem, információvédelem, munka-, tűz- és balesetvédelem, környezetvédelem, katasztrófaelhárítás területén jelentkező feladatok önálló irányítására, felügyeletére, speciális tervezési, fejlesztési és kutatási feladatok elvégzésére, alkalmasak beosztottaik és munkatársaik szakmai, emberi és etikai szempontokat mérlegelő irányítására, tanulmányaik PhD képzés keretében való folytatására.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a felsorolt ismeretkörökben legalább 40 kredittel rendelkezzen a hallgató. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni. A biztonságtechnikai mérnök mesterszakra a főiskolai végzettségű biztonságtechnikai mérnökök egyéb követelmények előírása nélkül nyerhetnek felvételt, a más mérnöki végzettségűek (pl. gépész-, közlekedési vagy villamosmérnök, mérnök informatikus stb.) pedig a hiányzó krediteket a képzés első két félévében teljesíthetik, amely előzetes számítások szerint maximum 15-20 kredit. Más főiskolai vagy egyetemi végzettség esetén a felvételi feltételek meglétét az intézmény megvizsgálja.

A képzés indítását nappali tagozaton államilag finanszírozott és költségtérítéses, a levelező tagozaton költségtérítéses formában tervezik. Költségtérítés a nappali tagozaton 160 000 Ft/félév, a levelező tagozaton 150 000 Ft/félév. A levelező tagozat óráit szombati napokon tartják, ilyen módon lehetővé téve a munka melletti továbbtanulást.

További részletes információk a www.banki.hu honlapon olvashatók, illetve az (1) 666-5314-es telefonszámon szerezhetők.
Kulcsszavak: felsőoktatás oktatás BMF

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05