Canon EOS-1D Mark III: az új etalon

Továbbfejlesztették a világ leggyorsabb DSLR-jét

forrás Prim Online, 2007. február 23. 10:50
Másodpercenként 10 kép sebességgel, 10,1 megapixeles felbontásban összesen 110 nagyméretű JPEG-kép (RAW-formátumban 30) elkészítését lehetővé téve az EOS-1D Mark III átveszi az EOS-1D Mark II N-készülék helyét, s ezzel a világ leggyorsabb digitális SLR-eszközévé válik. Az új fényképezőgép nagy felbontás mellett is meglepően nagy képfeldolgozási sebessége a Dual DIGIC III processzoroknak köszönhető, mindezek képminőségre gyakorolt hatását fokozza, hogy az EOS-sorozat új modellje elsőként kínál 14 bites színmélységű képkezelést.
Az EOS-1D Mark III legfontosabb jellemzői:

  • 10,1 megapixeles APS-H CMOS-érzékelő
  • 10 kép/mp folyamatos felvétel (egészen 110 képig)
  • Dual DIGIC III processzorok
  • Új autofókusz-rendszer 19 keresztező típusú érzékelővel
  • EOS integrált tisztítási rendszer
  • ISO 3200 (H:6400-ra bővíthető)
  • 3,0 hüvelykes LCD-kijelző Live View üzemmóddal
  • Szélesebb, világosabb kereső
  • Képstílusok

A Canon Dual DIGIC III processzorok eddig sohasem tapasztalt sebességet, érzékenységet és képminőséget biztosítanak. A bekapcsolástól számított 0,2 másodpercen belül elkészíthető az első felvétel,  így az EOS-1D Mark III több mint 100 megapixelnyi képadatot képes rögzíteni és feldolgozni másodpercenként – gyorsan kiürítve a képpuffert (ami egy sorozatban összesen 110 kép elkészítését teszi lehetővé). A képek feldolgozása 14 biten történik, így a teljes színmélység akár 16 384 árnyalat is lehet képpontonként, ami hatalmas előrelépés, ha a 12 bites képek 4096 árnyalatával hasonlítjuk össze.

A harmadik generációs CMOS-érzékelő olyan újfajta képpont-elrendezést alkalmaz, amely együttműködik a képfeldolgozó processzorba integrált zajcsökkentő áramkörrel, így végeredményben ISO 3200 beállítás esetében is remek képminőséget biztosít. A H:6400-ra bővítés opcióját hír- és sporteseményeken dolgozó szakemberek hasznosítják majd olyan helyszíneken, ahol a vaku használata nem megengedett, vagy nem kívánatos.

A Canon fejlesztőmérnökei újratervezték az autofókusz-rendszert és a beépített 19 keresztező típusú érzékelőt is, ennek köszönhető, hogy például az f/2,8-as érzékenységgel, az AF-terület középpontján kívül eső témái jobban feldolgozhatók, ráadásul a fényképezőgép további 26 AF-segédpontot használ az AF-keresés javítása és a nagyobb pontosság érdekében.

A hivatásos fotósok kérésének megfelelően a fényképezőgép hátoldalán elhelyezett speciális AF-gomb lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy mozdulattal be- vagy kikapcsolja az autofókusz módot anélkül, hogy a keresőről elvenné tekintetét. A kereső világosabb lett, és nagyobb látószöget biztosít. A fényképezőgép új, 63 zónás mérőrendszere nagyobb expozíciós vezérlést nyújt a felhasználóknak.

A világos 3,0” LCD-kijelző 230.000 pixel felbontással jeleníti meg a látványt a pontos képkivágás és képmegtekintés érdekében. Az EOS-nál új a Live View mód, mely lehetővé teszi, hogy az alkotó fotós képkivágást készítsen anélkül, hogy a keresőbe nézne – ez különösen hasznos, ha kényelmetlen pozícióban kell fényképezni. 

Az EOS-1D Mark III menürendszerét is teljesen újratervezték, a nagyméretű LCD előnyeit kihasználva könnyebben olvashatók és használhatók a menüpontok. Az 57 beállítható egyéni funkció a felhasználónak még több lehetőséget ad a fényképezőgép beállításainak testreszabására, napi munkaigényeinek megfelelően. Az új My Menu opció lehetővé teszi, hogy a fotós a gyorsabb hozzáférés érdekében külön menüben tárolja a gyakran használt beállításokat.

Olyan tartozékok beállítása, mint például a Speedlite 580EX II és Wireless File Transmitter WFT-E2 (amelyek a mostani bejelentés-sorozat részei) közvetlenül az LCD-ről vezérelhető.

Az EOS-1D Mark III számos egyéb praktikus fejlesztést is tartalmaz.

  • A zár tartóssága 50%-kal javult, így egészen 300 000 ciklusig biztonsággal használható, a burkolatot por- és páravédő tömítésekkel ellátott magnéziumötvözet védi.
  • Az EOS integrált szenzortisztítási rendszere további megbízhatóságot jelent az érzékelőbe jutó por csökkentésével, ezzel minimalizálva a manuális tisztítás szükségességét. A rögzített képek meghibásodásának elkerülése érdekében az LCD-kijelzőn figyelmeztetés jelenik meg (amelyet egy figyelmeztető hang is megerősít), ha a memóriakártya ajtaja nyitva van, miközben a rendszer még képeket ír.
  • A készüléken videókimenet (NTSC és PAL-formátumban való megjelenítéshez) és USB 2.0 kapcsolat található.

Kompatibilitás és tartozékok

  • EF 16-35mm f/2.8L II USM – Gyors, különösen nagy látószögű, zoom objektív, amely kivételes képminőséget biztosít a rekesztartományban.
  • Speedlite 580EX II – A Speedlite 580EX frissítése, amely időjárás-álló használatot kínál az EOS-1D Mark III-hoz csatlakoztatva.
  • Wireless File Transmitter WFT-E2 – Kisebb, könnyebb és sokoldalúbb, mint elődje: a WFT-E2 felgyorsítja a munkafolyamatokat azáltal, hogy lehetővé teszi a vezeték nélküli képtovábbítást felvétel közben.
  • Original Data Security Kit OSK-E3 – Ellenőrzi a fényképezőgéppel készített fényképek hitelességét és támogatja a képtitkosítást a még nagyobb biztonság érdekében.

Szoftverek

Az EOS-1D Mark III a fotósok munkáját segítő komplett szoftvercsomagot is tartalmaz. Ebben megtalálható a Digital Photo Professional (DPP), egy hatékony RAW-konverter, amely teljes RAW-képfeldolgozást biztosít. A DPP olyan fényképezőgép-jellemzőket is támogat, mint például a szennyeződéstörlési adatok és a képstílus.

A szoftvercsomag része az ImageBrowser, a Zoom Browser és a Photostitch is.
Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50