10-szeres írás kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezre

Milkovits Gábor, 2007. február 24. 19:45
A japán Nichia vállalt mérnökei egy olyan újfajta eljárást, illetve lézert fejlesztettek ki, amellyel lehetséges tízszeres sebességgel adatokat írni akár kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezekre is.
A Nichia új lézerdiódája 320 mW-os pulzáló fényt bocsát ki, szemben a jelenlegi kéklézeres írófejek 130 mW-jával. Ennek köszönhető, hogy az eszköz kétrétegű Blu-ray és HD DVD lemezek esetében is akár tízszeres írási sebességet is támogat, míg a jelenlegi diódák maximuma kétszeres. Emellett az új lézerrel lehetővé válhat 2 dupla, azaz összesen 4 adattároló réteget tartalmazó nagyfelbontású DVD lemezek írása is, kétszeres sebességgel. A gyártó szerint az eszköz stabil körülmények között ezer órányi hibátlan működésre képes. A nagy sebességet egyébként a lézert szabályozó csip továbbfejlesztésével sikerült elérni.

A Nichia szerint a jövő év elején tudják majd elkezdeni a sorozatgyártást. Szakemberek azért felhívják arra a figyelmet, hogy a lézerdióda és a kapcsolódó hardver önmagában nem elegendő a nagyobb írási sebesség eléréséhez, ehhez ugyanis szükség van a médiumok, azaz a Blu-ray és HD DVD optikai lemezek jelentős fejlesztésére is.
Kulcsszavak: Blu-ray HD DVD DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05