Olcsóbb Sony Blu-ray lejátszó

Milkovits Gábor, 2007. február 27. 07:31
A Sony nyártól az ezer dolláros első fecske BDP-S1 után egy jóval olcsóbb asztali Blu-ray DVD lejátszót tervez piacra dobni, legalábbis az Egyesült Államokban.
A BDP-S300 névre hallgató készülék ára 600 dollár lesz, ami csak 100 dollárral több, mint a Toshiba legolcsóbb konkurens HD DVD lejátszójáé. Mostanra az a sajátságos helyzet alakult ki a nagyfelbontású, kéklézeres lejátszók piacán a tengerentúlon, hogy a hamarabb megjelent HD DVD készülékek vonzóbb árukkal ugyan valamivel jobban fogytak a magasabb árfekvésű Blu-ray eszközöknél, az abszolút mindent vivőnek azonban mégis az 500-600 dollárba kerülő, és Blu-ray meghajtót tartalmazó Sony PlayStation 3 játékkonzol bizonyult. Felmérések szerint ugyanis a PS3-at vásárlók mintegy 80%-a Blu-ray filmeket is vett konzoljához, és az 1,8 millió tavaly eladott készülékhez mérve ez már nem is olyan kevés. Általánosságban viszont mindkét kéklézeres formátum meglehetősen kiábrándító eladásokat produkált eddig, és éppen ezen szeretne segíteni a Sony egy olcsóbb modell megjelentetésével. A BDP-S300 ráadásul, elődjével ellentétben, CD-ket is le tud majd játszani, és mérete a kissé terjedelmes BDP-S1-nél jóval kisebb, inkább a hagyományos DVD lejátszókéra emlékeztet.

Idén januárban a Nielsen VideoScan adatai szerint a Blu-ray lemezen megjelent filmekből háromszor többet adtak el, mint HD DVD formátumon megjelentekből, amiben a Sony konzolnak nyilvánvalóan nagy szerepe volt. Az európai nagyfelbontású DVD-piac a néhány már kapható asztali lejátszó jelenléte ellenére valószínűleg szintén csak a PS3 premierje után, vagyis márciustól fog valamelyest felélénkülni.
Kulcsszavak: Blu-ray DVD Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50