Új Mono Visual Basic fordító: platformfüggetlen fejlesztés

forrás Prim Online, 2007. február 27. 10:40
Az új Visual Basic fordító lehetővé teszi, hogy a fejlesztők Windows-alapú alkalmazásokat futtassanak Linux- vagy egyéb platformokon.
A Mono projekt tagjai bejelentették a Visual Basic fordító elérhetőségét, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára a Microsoft Visual Basic programozási nyelven írt alkalmazásaik többféle platformon való használatát a forráskód módosítása nélkül. Az új Mono Visual Basic fordító segítségével a fejlesztők továbbra is a megszokott Visual Basic/Visual Studio környezetben dolgozhatnak. A forráskód lefordítását követően pedig számos különböző platformon és architektúrán – többek között a Windows, Linux és Mac OS rendszereken – futtathatják a programot. A Mono hatékony és rugalmas megoldást kínál, így lehetővé teszi, hogy a fejlesztők és az ügyfelek maximálisan kihasználhassák a számukra fejlesztett szoftverek biztosította előnyöket saját szervezeteiken belül.

A Visual Basic az egyik leggyakrabban használt programozási nyelv. A Forrester Research független ipari elemző cég felmérése szerint a nagyvállalatok 37 százaléka a Microsoft Visual Basic.NET keretrendszert használja a vállalaton belüli alkalmazások fejlesztésére és karbantartására. A .NET felhasználók 59 százaléka pedig kizárólag a Visual Basic.NET programozási nyelvet használja. („Trends 2006: Language and Platform Adoption”, Forrester Research, Inc., 2006. március).

Az egyik hazai vezető rendszerintegrátor vállalat a Synergon Informatika Nyrt. 2007. február 9-én jelentette be régió szintű stratégiai együttműködését a Novellel a nyílt forráskódú technológia támogatására. A korábban elsősorban Microsoft alapú fejlesztéseket végző vállalatnak a megállapodás értelmében mostantól a Linux – a nyílt forráskódú technológia – az egyik fontos stratégiai platformjává válik, mint a jövőbeni fejlesztések egyik alapja, és mindehhez stratégiai partnere a Novell és annak vezető Linux technológiája a SUSE Linux Enterprise. A nyílt forráskódú fejlesztések előtérbe helyezése mostantól valódi alternatívát biztosít a felhasználóknak költségcsökkentési, hatékonyságnövekedési és egyre növekvő biztonsági elvárásaira.

„A fejlesztők régi álma, hogy olyan szoftvereket írhassanak, amelyek több különböző platformon egyaránt futtathatók” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország kereskedelemtámogatási vezetője. „A Mono Visual Basic fordító megjelentetése hatalmas lépést jelent ennek a megvalósításában. Mostantól a fejlesztők a már meglévő szoftverfejlesztői képességeiket kihasználva sokkal szélesebb kört szolgálhatnak ki, mivel olyan alkalmazásokat fejleszthetnek, amelyek módosítás nélkül futnak a főbb rendszerplatformokon” – tette hozzá Hargitai.

A Visual Basic lehetővé teszi, hogy a fejlesztők Windows-platformra optimalizált szoftveralkalmazásokat hozzanak létre. Eddig a Visual Basic programozási nyelven írt egyéni alkalmazásokat több szempontból módosítani kellett ahhoz, hogy a Windows mellett más platformon is futtathatóak legyenek. A Mono projekt keretében kidolgozott új fordító segítségével ezek az alkalmazások mostantól minden platformon futtathatók. A platformfüggetlenség egyik fő bizonyítéka, hogy maga a fordító is Visual Basic nyelven íródott.

A Mono projekt célja a kezdetektől fogva egy olyan fejlesztési keretrendszer kidolgozása volt, amely biztosítja, hogy a szoftverek az összes vezető kiszolgáló- és ügyfélplatformon fussanak. A Visual Basic fordító megjelentetése kulcsfontosságú lépés e cél elérésében. Mostantól kezdve a fejlesztőknek nem kell Linux-szakértőknek lenniük ahhoz, hogy Linux alatt futó alkalmazásokat hozzanak létre.

A Mono Visual Studio fordító az aktuális Mono build részeként érhető el.
A Mono projektről további információt a http://www.mono-project.com/Main_Page weboldalon talál.
A fejlesztők http://www.mono-project.com/Main_Page címen tölthetik le a Mono keretrendszert.

linux ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Watson ereiben "Linux vér" folyt

A Watson – egy IBM által kifejlesztett szuperszámítógép – a „Jeopardy!” című, a magyarországi „Mindent vagy semmit” vetélkedőhöz hasonló televíziós kvízműsorban mutatta be képességeit a két korábbi bajnok, Ken Jennings és Brad Rutter ellen. Az összecsapás egy kétnapos bajnokság keretében zajlott, amelyet február 14. és 16. között sugároztak. A játék a Watson győzelmével zárult, az egymillió dolláros főnyereményt jótékony célra ajánlotta fel az IBM.

2011. február 20. 11:03

Altató - linuxban

Mit csinál a programozó, ha rábízzák a pár hetes gyermeke altatását? Végiggondolja a feladat lépéseit, kitalálja az algoritmust, és megírja a programot, mely bármikor, bármelyik gyereknél, korlátlan ideig futtatható. És közben a papa nyugodtan nézheti a meccset, vagy írhatja az újabb szoftvert!  (Legújabb videó-hírünkről a programutasítások is leleshetőek: http://video.prim.hu/video/altato-8211-linux-nyelven

2011. január 20. 12:55

Beszélő Linux (BeLin) látássérülteknek

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány évek óta fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség biztosítását az info-kommunikáció terén.

2010. május 17. 20:01

Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.

2010. február 5. 16:43

Új, ingyenes openSUSE kezdőknek és haladóknak

Megjelent az openSUSE 11.2 legújabb kiadása. Az openSUSE 11.2 változata egy év fejlesztési munkáját, illetve a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új változatát tartalmazza. Az openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

2009. november 30. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09