Százmilliós informatikai rendszer adomány a Bethesdának

forrás Prim Online, 2007. február 27. 13:40
A Cisco Magyarország és a Magyar Telekom T-Systems 120 millió forint értékű informatikai rendszert adományoz a Bethesda Gyermekkórháznak. A február 15-én induló fejlesztési projekt keretében a legmodernebb informatikai eszközöket és szolgáltatásokat vezetik be a 171 ággyal működő kórház mindkét épületében. Ez év nyarától többek között új vezetékes és vezeték nélküli hálózat, új számítógépek és nyomtatók, modern klinikai szoftver, betegirányító rendszer, IP telefónia, a vagyonvédelmet segítő RFID rendszer, távfelügyeleti rendszer és számos más újdonság segíti a betegellátás színvonalának és a működés hatékonyságának növelését.
A projekt célja olyan infokommunikációs rendszer kialakítása, amely a kórház számára jelentős minőségi javulást hoz a betegellátásban, az orvosi munka hatékonyságának a növelésében, a kórház jelentési kötelezettségeinek teljesítésében és nem utolsósorban az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásban. Mindemellett egy olyan példa értékű együttműködési modell jön létre, amely a jövőben számos más magyarországi kórháznál referenciaként alkalmazható a magas minőségű hálózati infrastruktúrák kiépítésére és üzemeltetésére. Hosszabb távon hasonló rendszerek kiépítésével és több kórház bekapcsolásával olyan egységes és hatékony rendszer teremthető meg, amely a hazai egészségügy egészének színvonalát javíthatja.

Az összesen 130 millió forintos beruházást a Cisco Magyarország 65 millió forint értékű eszközzel és 5 millió forint értékű szolgáltatással, míg a Magyar Telekom T-Systems 20 millió Ft értékű eszközzel és 30 millió forint értékű szolgáltatással támogatja. A támogatás keretében 3 évig adja a T-Systems az eszközök üzemeltetését és a szolgáltatásokat. A kórház 10 millió forint önerővel járul hozzá a fejlesztéshez, és emellett további évi 10 millió forintot fordít a rendszer üzemeltetésére. Papp István, a Cisco regionális igazgatója és Tankó Zoltán, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Systems vezetője ünnepélyes keretek között adta át az adományt jelképező csekket Dr. Velkey Györgynek, a Bethesda Kórház főigazgatójának.

Az átfogó fejlesztés keretében megújul a kórház teljes informatikai rendszere, így számos – még Nyugat-Európa legfejlettebb országaiban is újnak számító – eszközzel és szolgáltatással vértezik fel a kórház egészét. A fejlesztés a következő főbb területekre terjed ki:

- Új (konvergens) IP hálózat, amely megfelelő sávszélességet biztosít az intézményen belüli illetve a külső kommunikációhoz a hang-, a kép- és adatforgalom számára.
- Vezeték nélküli (wifi) hálózat a vezeték nélküli eszközök használatához.
- IP telefónia (ingyenes hívás hálózaton belül, videokonferencia, telekonzílium, egyéb szolgáltatások)
- Integrált mobil-IP telefónia, amely révén a kórházon belül ingyenesen telefonálhatnak az alkalmazottak az erre alkalmas mobil készülékeikkel.
- MedWorkS kórházi rendszer, amely a betegellátás összes területét lefedi.
- Beteghívó rendszer a várakozási idő csökkentésére.
- RFID rendszer az orvosi készülékek nyilvántartására, kórházon belüli lokalizálására.
- Távoli elérés, amely révén a vezetők kívülről is hozzáférhetnek a munkájukhoz szükséges adatokhoz, valamint a háziorvosok megtekinthetik betegeik leleteit.
- Internetsarok az alkalmazottak és a látogatók számára.
- Elektronikus aláírás a dokumentumok hitelesítéséhez.
- Új hardver és szoftver infrastruktúra (PC-k, nyomtatók).
- Vezeték nélküli eszközök (Tablet PC, PDA).
- Távoktatási lehetőség a szakmai képzésekhez.

A két vállalat közel egyéves folyamat során választotta ki a Bethesda Gyermekkórházat. A kiválasztás szempontjai között a jól definiálható projekt-méret, az átlátható kórházi működési folyamatok, a pozitív vezetői hozzáállás, a kórház részéről a projekt sikerre viteléhez szükséges szakértői háttér biztosítása valamint a saját hozzájárulás szerepeltek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05